Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

VLT fimpar kulturredaktören – ”Smärtsamt beslut att ta”

Efter Corren, Dala-Demokraten och Hälsingetidningarna – nu skär också VLT bort tjänsten som kulturredaktör. ”Tyvärr vill publiken inte betala”, säger chefredaktören Daniel Nordström.

Bonnierägda Vestmanlands Läns Tidning har fram till nu haft en kulturredaktör och en nöjesredaktör. Nu slås tjänsterna ihop till en. VLTs chefredaktör Daniel Nordström beklagar beslutet som är ekonomiskt motiverat.

– Det är smärtsamt, ska jag ärligt säga. Jag tycker att kulturen är en del av en tidnings själ – så lite är det att karva i den själen, säger han.

Varför väljer ni att skära just på kulturen?

Annons Annons

– Hur viktig den är så är det svårt att få upp läsarsiffrorna och engagera kunder med traditionell kulturbevakning. Samtidigt har vi en bra lösning, vår kulturredaktör som har önskat en annan tjänst blir liveredaktör och vår nöjesredaktör blir också kulturredaktör. Hans läsning har alltid legat väldigt högt, det blir spännande att se vad han kan göra. Men han kan såklart inte göra två personers jobb. Och det blir något annat, säger Daniel Nordström.

Mer nyheter om kultur och mindre kritik?

– Det återstår att se hur han vill lägga upp sitt jobb. Vi har inte dragit ned på frilansar.

Är kulturen en sektion som andra att skära i, eller kan det ses som en hygienfaktor för en tidning att ha en kulturredaktör?

– Jag tycker personligen att det är väldigt viktigt material. Men det viktiga är vad vår publik vill läsa och är beredd att betala för. Tyvärr har vi sett att det inte är den klassiska kulturbevakningen. Jag känner mig nödd och tvungen att fatta det här beslutet.

VLTs nya kultur- och nöjesredaktör William Holm säger till den egna tidningen att det utvidgade uppdraget känns ”dödsläckert”. Läsarna kan framöver vänta sig allt från granskningar av och reportage om Västerås kultur- och nöjesliv till lättsam underhållningsjournalistik på hans sidor, säger Holm.

 

Kommentarer

8 svar till ”VLT fimpar kulturredaktören – ”Smärtsamt beslut att ta””

  1. Hur kan Daniel Nordström veta att kunderna inte vill betala för att läsa om kultur i VLT?

    ”Tyvärr vill publiken inte betala”, säger chefredaktören Daniel Nordström.”

  2. Gissar att Vlt precis som många andra finns digitalt och då är det ju enkelt att se vilka sidor som blir lästa och vilka som inte blir det.

  3. Hej, Anders Eriksson!
    VLT realtidsmäter, precis som alla andra nyhetsmedier, läsningen på våra olika artiklar. Vi ser tydligt också vilken typ av artiklar och vilket innehåll som genererar nya digitala kunder och som engagerar befintliga digitala kunder.
    Traditionell kulturjournalistik engagerar inte publiken, hur viktig och bra den än är, i den utsträckning vi önskar.
    Det är det jag syftar på.
    Jag vill också påpeka att VLT inte, som Journalistens rubrik säger, helt fimpar rollen som kulturredaktör. Ja, två tjänster blir en. Det är utan tvekan en neddragning, men vår nuvarande nöjesredaktör får ett utökat uppdrag och blir kultur- och nöjesredaktör.
    Även om det inte blir som tidigare är jag övertygad om att VLT fortsatt kommer att ha intressant och spänstig kultur- och nöjesjournalistik i en ny form.

  4. NI kan bara räkna dem som läser digitalt. Gissningsvis är en stor del av oss som betalar hutlösa summor för att få en papperstidning i brevlådan flitiga läsare av kulturtexterna.

  5. Daniel!
    Hur många läsare har ni som läser pappersupplagan resp. digitala utgåvan? Åldersfördelning? Många som läser pappersutgåvan på t.ex. bibliotek och skolor men det har du/ni säkert koll på också.

    Vad är aktuella priser för digital utgåva vs pappersutgåva för t.ex. VLT numera?

    Vad är det för produktverktyg ni använder när ni realtidsmäter?

    Ja hoppas att det blir fortsatt intressant och spänstig kultur- och nöjesjournalistik i en ny form.

  6. Varje gång redaktörer och andra verkställer neddragningar så är det ett ord som slinker med i deras argumentation: digitala. Det är likadant med Daniel Nordström. Han är noga med att betona att alla mätningar gäller ”nya digitala kunder” och ”befintliga digitala kunder”.

    Men de trogna kunder som vill ha sin tidning i papper – vad gäller för dem? Jag är rätt övertygad om att de som gärna läser recensioner befinner sig i denna ”omätbara” skara.
    Eller har ni på VLT siffror som visar att också de har blivit mindre intresserade av dagskritik?

    Dan Sjögren
    kulturjournalist, frilans

  7. Dan Sjögren! Tror du vi får något svar av chefredaktören på VLT Daniel Nordström?

  8. Daniel Nordström Chefredaktör Västmanlands Läns Tidning! Har du möjlighet att svara på detta undrar en nuvarande läsare av tidningen VLT! Dessa frågor är relevanta för Journalisten:

    Hur många läsare har ni som läser pappersupplagan resp. digitala utgåvan? Åldersfördelning? Många som läser pappersutgåvan på t.ex. bibliotek och skolor men det har du/ni säkert koll på också.

    Vad är aktuella priser för digital utgåva vs pappersutgåva för t.ex. VLT numera?

    Vad är det för produktverktyg ni använder när ni realtidsmäter?

    Nyfiken på vilket omvärldsbevakningsverktyg ni använder?

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos