Gå direkt till textinnehållet

VK och NV enas om ersättning för texter i Mediearkivet

Västerbottens-Kuriren har gått med på att ge journalister på Norra Västerbotten upphovsrättsersättning för artiklar som de sålt till VK och som VK i sin tur säljer till Mediearkivet. VK, med huvudredaktion i Umeå, och NV med huvudredaktion i Skellefteå, utbyter material från varandras spridningsområden.Det avtal som nu slutits mellan VK och och journalistklubben på NV gäller texter som publicerats i VK tidigast 1987.

Västerbottens-Kuriren har gått med på att ge journalister på Norra Västerbotten upphovsrättsersättning för artiklar som de sålt till VK och som VK i sin tur säljer till Mediearkivet.

VK, med huvudredaktion i Umeå, och NV med huvudredaktion i Skellefteå, utbyter material från varandras spridningsområden.

Det avtal som nu slutits mellan VK och journalistklubben på NV gäller texter som publicerats i VK tidigast 1987.

Annons Annons

Texterna får vidareupplåtas till Mediearkivet på samma villkor som anges i det lokala avtalet mellan klubb och företag på VK, med den justeringen att VK ska kontakta klubben på Norra Västerbotten om klubbmedlemmarnas texter blivit föremål för intrång.

NVs klubb nöjd med avtalet

VK ska i förskott betala klubben på NV ett årligt belopp på 500 kronor.

För texter som VK redan fått utgår ett engångsbelopp på 1 000 kronor.

Avtalet gäller tills vidare, med en årlig uppsägningstid på sex månader. Om Mediearkivet bryter mot den ideella rätten är dock uppsägningstiden tre månader.

Lars Andersson, ledamot i klubbstyrelsen på Norra Västerbotten, är nöjd med avtalet:

– Det här innebär att VK medger att texter inte kan föras över till ett annat, separat bolag utan att upphovsmannen ersätts. Det viktiga är principen, inte nivån på ersättningen.

Även Olle Wilöf, ombudsman på Journalistförbundet, välkomnar uppgörelsen.

– Material som publiceras under varumärket VK kan ha producerats av anställda på ett annat företag. Så är det även på andra håll.

När ett medieföretag säljer texter vidare, exempelvis till Mediearkivet, är det lätt hänt att även inköpt material halkar med. Därför, anser Olle Wilöf, är det bra att detta regleras.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos