Visselblåsarens larm inifrån Facebook

17 september, 2020

En intern Facebookrapport från en av företagets egna it-experter har läckt. Den målar upp en verklighet där företagets ledning ska ha struntat i att ta ner miljontals falska konton som använts för att misskreditera oberoende medier, eller för att främja regeringspartier, skriver Global Bar Magazine.

Det är amerikanska Buzzfeed som har tagit del av rapporten skriven av Sophie Zang, tidigare anställd som it-expert. Zhang fick sparken efter att flera gånger ha påpekat att företaget agerat långsamt eller inte alls brytt sig om att felaktig information spreds för gynna politiska.

"Jag har blod på mina händer", skriver Sophie Zhang i rapporten.

I länder som Indien, Ukraina, Spanien och Brasilien har hon hittat bevis för koordinerade smutskastningskampanjer för att hindra politiska motståndare, även om hon inte alltid har kunnat styrka vilken kandidat eller politiker som ligger bakom dem.

”Under mina år på Facebook har jag hittat flera uppenbara försök från utländska nationella regeringar att använda vår plattform i stor skala för att vilseleda sitt lands egna medborgare, saker som även har blivit internationella nyheter vid en rad tillfällen”, skriver Zhang bland annat.

Zhang skriver också att hon personligen har tagit beslut som påverkat nationella presidenter, och ”vidtagit åtgärder mot så många framstående politiker att jag har tappat räkningen”.

Buzzfeed skriver även att rapporten är en lång redogörelse för Facebooks misslyckanden och ett vittnesmål om hur företaget misslyckas med att ta ansvar för händelser som kan påverka det politiska spelet främst utanför USA och i Västeuropa.

Men det är också en berättelse om hur en anställd lämnas med ansvaret att styra över saker som påverkar miljoner människor, utan något riktigt stöd från ledningen.

Zhang berättar i rapporten att Facebook tar tag i frågor först när stora medier som New York Times eller Washington Post skriver om dem, men misslyckas med att agera när tekniker internt upptäcker aktiviteter som kan hota demokratier.

Bland annat ska det ha tagit Facebooks ledning nio månader att agera på en kampanj i Honduras där tusentals fejkkonton stödde presidenten i syfte att vilseleda det honduranska folket.

I Azerbajdzjan upptäckte Zhang att regeringen använde tusentals falska konton för att trakassera oppositionen och oberoende nyhetsmedier i landet. Facebook började undersöka frågan först ett år efter att Zhang rapporterade det.

Zhang och hennes kollegor tog även bort 10,5 miljoner falska reaktioner och konton från högt profilerade politiker i Brasilien 2018 och under mittårsvalen i USA 2018.

Hon fann även manipulation av det spanska hälsovårdsministeriets Facebook-sida under covid 19-pandemin, vid det tillfället tog hon bort 672 000 falska konton som agerar på liknande sätt globalt, även i USA.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies