Gå direkt till textinnehållet

Vinskribenter får fortsätta prova vin

Trots omfattande protester kommer vinjournalister med dubbla lojaliteter inte att stängas av från Systembolagets vinprovningar. Enligt Systembolagets inköpsdirektör Barbro Ström har en stor mängd vinleverantörer klagat på att det finns vinjournalister som dels skriver om produkter, dels handlar med vin sitter i styrelser för vinimporterande företag etc.

Trots omfattande protester kommer vinjournalister med dubbla lojaliteter inte att stängas av från Systembolagets vinprovningar.

Enligt Systembolagets inköpsdirektör Barbro Ström har en stor mängd vinleverantörer klagat på att det finns vinjournalister som dels skriver om produkter, dels handlar med vin sitter i styrelser för vinimporterande företag etc. Vinleverantörerna menar att det finns en risk att de dels skriver upp sina egna viner, dels sänker konkurrenternas produkter i sina artiklar. Vinleverantörerna har bland annat krävt att dessa vinjournalister ska portas från Systembolagens provningar.

– Det är inte vår sak att avgöra vilka journalister som ska få delta, poängterar Barbro Ström.

Annons Annons

Systembolaget har informerat Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, YEN, om problemet.

– I skrivelsen från Systembolaget finns inga journalister namngivna och vi har därför inte öppnat något ärende, säger Lilian Ottosson, ordförande i YEN.

Systembolaget har i samma ärende vänt sig även till Konkurrensverket och Konsumentverket.

Fler avsnitt
Fler videos