Gå direkt till textinnehållet

Vikarier på DN kan tjäna 24 000 kronor under snittlönen

UPPDATERAD. En sommarvikarie på Dagens Nyheter kan tjäna 28 000 kronor i månaden, vilket är 24 000 kronor under snittlönen för en journalist på tidningen. Det här får journalistklubben att rikta tuff kritik mot ledningen. ”Bonnier News och Marieberg Media håller på att skjuta sig i foten”, anser klubbordförande Anders Forsström. Ledningen tillbakavisar kritiken.

Efter påtryckningar från ledningen har flera sommarvikarier skrivit på för en lön på 28 000 kronor i månaden för att jobba på DN, via Marieberg Media som förser tidningen med vikarier. Detta trots att snittlönen på tidningen idag ligger över 52 000 kronor.

Journalistklubben har ingen rätt att förhandla löner för sommarvikarierna men har länge jobbat för en minimilön på 31 000 kronor för de som har en godkänd journalistutbildning.

– Bonnier News och Marieberg Media håller på att skjuta sig i foten. I dag är det brist på journalister och då borde företaget signalera gentemot arbetsmarknaden med högre vikarielöner än 28 000 kronor. Det går inte att ha så låga löner på Stockholms bostadsmarknad eller på ett löneledande företag som DN är i vår bransch. Det håller inte, säger Anders Forsström, journaistklubbens ordförande på tidningen.

– Redaktionen och läsarna har höga förväntningar på de som kommer hit, och även fast jag vet att det kan förekomma lägre löner i andra delar av landet så skadar sådana här dåliga lönevillkor framtiden för branschen, fortsätter han.

Klubben menar att det är farligt för Bonnier News att betala för dåligt, eftersom det ger en signal till de som utbildar sig att man bör fundera två gånger innan man bestämmer sig för att bli journalist. Vilket man också har påtalat till såväl BN-ledningen som Marieberg Media. 

– DN och andra tidningar inom Bonnier News går bättre och bättre. Men ansökningarna till Marieberg och DN har varit fallande fem år i rad. Villkoren måste bli bättre och framför allt så måste lönerna bli högre. Branschen måste visa att här finns det jobb och här får du betalt, menar Anders Forsström.

Marieberg Media-ledningen, som svarar via mejl, uppger att de behöver se över vissa saker för att möta utvecklingen i branschen.

– Hela journalistbranschen står för utmaningar framåt och vi har tagit och tar fram strategier för hur vi bäst kan möta dessa. Färre utexade från utbildningarna i kombination med att flera medarbetare har bytt bransch senaste decenniet gör att vi behöver se över många saker för att klara vår försörjning av kompetens framåt. En del är att kika på lönerna, för oss och överlag i branschen, skriver Marieberg Medias verksamhetschef Mathias Gurestam.

Han betonar att en lägstalön på Marieberg Media är högre än lägstalönen enligt kollektivavtal och även högre än lägstalön för akademiskt utbildade journalister, enligt Journalistförbundets dagspressavtal.

– Det är kanske inte en helt rättvis jämförelse att ställa snittlön på DN mot lägstalön för nyexade visstidsanställda på Marieberg Media, dessutom har vi två skilda kollektivavtal, menar Mathias Gurestam.

Anders Forström berättar att det har blivit svårare för de som jobbar på Bonnier News tidningar att ta ut semester. Det finns inte ersättare, och jobbet blir hetsigare. Störst brist är det på redigerare, webbreportrar och olika specialtjänster, men även reportrar med erfarenhet saknas.

Senast klubben förhandlade vikarielöner var 2008, då var lägsta lönen för en nyexad medarbetare med godkänd utbildning 26 500 kronor.

– Räknar man lågt så är det drygt 31 000 idag, och vi vill inte ha lägre reallöner än vad vi hade 2008. Även jämfört med snittlönen så är vårt minimikrav på 31 000 kronor 21 000 kronors skillnad mot snittlönen på tidningen, säger Anders Forsström.

Vad skulle du vilja säga till de som söker sommarvik hos er, men ännu inte skrivit på några papper?
– Att aldrig gå under 31 00 kronor i månadslön och har man mer erfarenhet så borde man ha högre. Vi ser redan en konkurrens mellan olika storstadsarbetsplatser när det gäller att få tag i redigerare, där har vi något fall nu där en som var ny i jobbet blev erbjuden låg lön på Marieberg Media men fick 35 000 på Schibstedt och såklart gick den dit – grattis Aftonbladet!

Vad tycker du om att man måste få anställning via Marieberg Media idag för att kunna vara vikarie på DN?
– Från början var vi väldigt kritiska till Marieberg men företaget har mognat. I den mån man använder det bara för att trycka ned lönerna så tror vi att det är farligt för Bonnier News, säger Anders Forsström.

 

Fakta/Lägstalöner

Journalistförbundets lägstalön för akademiskt utbildade journalister, enligt dagspressavtalet, är 27 419 kronor, för övriga medarbetare är lägstalönen 24 931 kronor.

Fotnot: Vi söker Bonnier News.

Fler avsnitt
Fler videos