Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill sprida ett lugn i Beredskapspodden”

Sveriges Radio startar podden Beredskap med Erik Blix om hur man bäst förbereder sig för eventuella kriser i samhället. – Det handlar framför allt om att vi vill sprida ett lugn istället för att vara alarmistiska, säger Erik Blix.

Pandemin, gräsbränder, stormar och nu kriget i Ukraina har gjort att människors intresse för beredskapsfrågor har ökat. Sveriges Radio har därför dragit igång en podd där radioprofilen Erik Blix reder ut hur man ska tänka i händelse av kriser.

– Vi tyckte att man lite nyfiket borde kunna titta på vad beredskap kan innebära på olika sätt. Och jag märker nu när jag jobbar med det och när nyheten kommit ut att intresset är stort. Jag hörde av en kompis som jobbar på en grossistfirma att vevradio är inte lätt att få tag i nu.

Erik Blix tror att intresset har vuxit fram redan under pandemin.

Annons Annons

– De redan inspelade avsnitten innehåller reflektioner från min egen vardag och det som jag tror är människors vardag. Framför handlar det om att vi aktivt vill sprida lugn istället för att vara alarmistiska, vi vill att människor ska vara väl förberedda och veta hur samhället funkar på olika sätt i tider av kris.

Det första programmet handlar om ”Krislådan”, och vad ska man ha i den. Ska det vara konserver, ärter, bönor, plåster och några dunkar vatten?

– Men det viktigaste, enligt experten Anna Teljfors på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är radioapparaten. Det är viktigare än mat och vatten. Om du inte vet vad som pågår runt omkring dig kan du kanske inte ta reda på var det finns mat och vatten. I första programmet är även vår programdirektör Björn Lövdahl med och pratar om vad Sveriges Radio har för roll. Sveriges Radio och P4-kanalen specifikt är ju den radiokanal som man ska lyssna på när det är kris.

Andra avsnittet handlar om plikt och vad som gäller under höjd beredskap.

– Det har vi inte haft i Sverige i samhället i modern tid, inte ens under andra världskriget. I militären naturligtvis, men inte i samhället. Vem bestämmer om det och vad innebär det? Vi pratar om vad man har för totalförsvarsplikt. Då pratar jag med Micke Malm på Försvarsmakten som reder ut det åt oss.

Hur många program planeras?

– Det är inte bestämt. Vi kommer att göra program fram till sommaren först och främst. Och det här är jätteroligt för mig som normalt sett är programledare och skämtare att också få vara reporter och undersöka saker mer aktivt. Vi uppmanar också folk att tipsa om saker vi kan ta upp.

Har du själv funderat på beredskapsfrågorna?

– Inte så aktivt. Mer det här om vad man behöver för att vara självförsörjande. Jag är en glad hemmabagare och hemodlare och tycker om det här med att klara sig själv så mycket som möjligt. Jag gillar recycling, hushållning och lever efter att man ska hushålla med energi och allt sånt. Det är ganska lätt att växla över till beredskap.

Förr skojade man om broschyren ”Om kriget kommer”, det har även Erik Blix gjort, tillstår han.

– Men det har verkligen blivit aktuellt, och jag tror att kanske framför allt under pandemin så började man fundera över vilken beredskap man hade.

En viktig detalj att ha i sin ”krislåda”, berättar han, är en som man inte tänker på i första taget kanske.

– Nämligen en granne. Medmänniskor, nätverk. Människor som kan vara beredda att hjälpa dig och som du kan vara beredd att hjälpa.

Varje måndag släpps ett nytt avsnitt av Beredskap på SR Play.

Fler avsnitt
Fler videos