FOTO: Tomas Königsson

”Vi vill lyfta demokratiaspekten”

16 september, 2013

Samtal med Journalisterna Annsofie Johansson och Lotta Lindqvist valde att lämna sina jobb när tidningarna skulle spara. Men de vill inte lämna journalistiken. De vill vara med och utveckla den på sin blogg Uraskan.se.

Lotta Lindqvist arbetade 20 år på Nyheterna/Östran, som reporter, nyhetschef och en tid som chefredaktör. Annsofie Johansson har arbetat som redigerare, reporter och nattchef på samma företag. Nu har de tillsammans startat bloggen Uraskan.se.

På hemsidan beskriver de projektet som ”ett utvecklingsprojekt på nätet där vi förkovrar oss, resonerar och funderar, undersöker konsekvenserna av det som pågår och har som mål att vara med och hitta nya sätt att finansiera och producera oberoende journalistik”.

– Vi vill hitta alternativ till hur journalistik ska kunna finansieras. Vi vill ta in kunskap om nya tekniker. Vi vill vara nytänkande. Vi vill testa lite halvtokiga idéer om hur man kan finansiera journalistik, säger Lotta Lindqvist och tillägger att det möjligen redan finns idéer som hon ännu inte kan berätta om.

Lotta Lindqvist säger att medier rapporterar om sparpaket och nedläggningar, men att händelsen sedan lämnas därhän. Lotta Lindqvist och Annsofie Johansson lyfter nu frågan om vad sparpaket och nedläggningar får för konsekvenser för samhället:

– Konsekvenserna av det som händer diskuteras för lite. Vi vill lyfta demokratiaspekten. Det som händer är inte bara en fråga för medier utan en samhällsfråga, säger Lotta Lindqvist .

Vad tror du om framtiden för finansiering av journalistik?
– Jag vill inte ge upp. Det måste finnas en lösning. Jag tror att det vänder, men det kommer nog att ta tid, säger Lotta Lindqvist.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies