Gå direkt till textinnehållet

Ny podd ska lyfta grävande journalistik

I dag är det premiär för Journalistens nya poddsatsning Veckans gräv. Målet är att ta med lyssnaren bakom kulisserna på de viktigaste gräven.

Programledare är Journalistens reporter Hanna Lundquist. Podden görs i samarbete med tidningen Scoop och är tänkt att släppas varannan vecka. Varannat avsnitt med Journalistens chefredaktör Axel Andén och varannat avsnitt med Scoops chefredaktör Daniel Wiklander (Foto: Fredrik Hjerling).

Behövs det en podd till?
– Det finns mycket bra att lyssna på i poddväg, men det kryllar inte direkt av poddar om lokala gräv, eller grävande journalistik över huvud taget. Även om granskningarna i sig ofta görs ut stort är det sällan själva arbetet bakom dem uppmärksammas. Och de gräv som lokala medier gör blir sällan uppmärksammade utanför spridningsområdet. Det finns en sajt, Fojoarkivet, som är bra på att lyfta lokala gräv, men i övrigt är det ingen som gör det systematiskt, säger Axel Andén.

Vem riktar den sig till?
– Journalister i första hand. De som jobbar med gräv, eller vill göra det, eller bara är intresserade av journalistik. Men den riktar sig också till alla som är samhällsintresserade och som vill få mer insyn i en helt avgörande verksamhet. Utan den grävande journalistiken skulle samhället inte fungera över huvud taget.

Kommer den att tillföra något nytt som man inte hittar i andra poddar?
– Vi vill med podden ta med lyssnaren bakom kulisserna på de viktigaste gräven och berätta vad de har lett till, och det kan förhoppningsvis ge en del aha-upplevelser. En del av de gräv vi lyfter kan inspirera andra eller gå att kopiera rakt av för en annan redaktion. Syftet är förstås också att lyfta bra journalistik, inte minst den som görs utanför storstäderna.Vi uppmanar också alla att skicka in tips på bra gräv till oss!

Första avsnittet: Grävdagbok i Hedemora och samarbete kring Cypernläcka

Fler videos
Fler avsnitt