Gå direkt till textinnehållet

”Vi förbereder oss för valrörelse i höst”

Redaktionerna kraftsamlar efter dagens dramatik i inrikespolitiken. ”Än så länge jobbar vi med frivillighet, men det är klart det kan påverka semestrar”, säger Michael Kucera, programchef och utgivare på SVT Nyheters samhällsredaktion.

Förmiddagens misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven tog regeringskrisen till nya nivåer. Svenska inrikes- och politikjournalister har intensiva dagar.

SVT Agenda hade egentligen sänt sista programmet för våren, men satte in en extrasändning igår kväll. Michael Kucera är programchef och ansvarig utgivare på Agenda och SVT Nyheters rikssändningar.

– Vi ser till att starta Morgonstudion i ordinarie tid, vi behåller ordinarie längd på Aktuellt i stället för sommartablån, säger han.

Annons Annons

Hur länge då?
– Så länge vi känner att det finns behov. Det stora för oss är att vi behöver nu börja förbereda för en valrörelse i höst.

Påverkas semestrarna?
– Det är klart att det i viss utsträckning kan göra det. Men än så länge jobbar vi med frivillighet. Det beror på, om det blir ett extraval väldigt snart.

För SvD blir regeringskrisen, enligt Martin Ahlquist, redaktionschef på tidningen, ett tillfälle att testköra och visa upp tidningens satsning på inrikespolitik med bland annat rekryteringen av Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg och lanseringen av podden Politiken.

– Det är hektiskt men roligt. Vi gör ett extraavsnitt som spelas in just nu. Också vår podd Dagens Story kommer givetvis kretsa kring det här – det dominerar allt. Det är ett intensivt jobb att ligga dikt an nyhetsrapporteringen, vara snabb och relevant, att emellanåt vara först men också fördjupande och skapa bakgrund, säger Martin Ahlquist.

Kan det bli tal om att kalla in folk från semestrar?
– Vi är inte där än. Nu är vi mitt uppe i det här och vi har väldigt många reportrar, redaktörer och nyhetschefer som kastar sig in rapporteringen.

Fler avsnitt
Fler videos