Gå direkt till textinnehållet

Varannan journalist utsatt för näthat

44 procent av de svenska journalisterna har utsatts för näthat. Det visar en undersökning som Cision har genomfört.

I undersökningen som genomfördes i mitten av februari deltog 515 journalister. 46 procent av de kvinnliga journalisterna och 42 procent av de manliga journalisterna uppgav i undersökningen att de utsatts för näthat, exempelvis hot eller nedsättande kommentarer från läsare, lyssnare eller tittare.

Cision konstaterar att näthat har blivit en del av vardagen för journalister.

Vanligast är ”nedsättande personliga kommentarer/personangrepp” som drabbat 24 procent av de 515 journalisterna. Sexistiska kommentarer drabbar oftare kvinnor än män. 16 procent av de kvinnliga journalisterna uppger att de fått sexistiska kommentarer. Motsvarande siffra för män är tre procent.

Annons Annons

Det är vanligare att unga journalister utsätts för näthat, 56 procent av dem som var 35 år eller yngre svarade att de blivit utsatta. Bland journalister över 35 år svarade 41 procent att de utsatts för näthat.

Manliga journalister utsätts något oftare för hot, tio procent mot åtta procent för kvinnorna. Sju procent av journalisterna uppger att de har fått kommentarer med rasistiskt innehåll.

Bara fem procent av journalisterna i undersökningen tror att det kommer att bli mindre näthat i framtiden, medan 54 procent tror att näthatet kommer att öka.

Fler avsnitt
Fler videos