Gå direkt till textinnehållet

Utreder brott efter Sydsvenskan-artikel

JK inleder förundersökning för brott mot tystnadsplikten. Någon misstänks ha röjt sekretesskyddade uppgifter till Sydsvenskan.

Den 10 mars i år avslöjade Sydsvenskan polisens teorier om motivet till ett uppmärksammat mord vid Pildammsparken i Malmö. I artikeln säger en icke namngiven källa ”med mycket god insyn i polisutredningen” bland annat att det finns telefonspårning bland bevisen.

En uppgift för vilken det råder kvalificerad förundersökningssekretess, konstaterar Särskilda åklagarkammaren som inledde en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.

Justitiekanslern tog över ärendet i slutet av april och har nu beslutat att inleda förundersökning för misstänkt brott mot tystnadsplikten.

Annons Annons

Däremot inleder JK inte förundersökning avseende otillåtet offentliggörande. JK skriver i beslutet att det inte kan antas att Sydsvenskans ansvarige utgivare har omfattats av någon sådan tystnadsplikt som krävs för att bestämmelserna om yttrandefrihet vid offentliggörande av uppgift ska vara tillämpbara.

Fler avsnitt
Fler videos