Gå direkt till textinnehållet

Upprört på P3 efter rekrytering av en chefs sambo

Det råder missnöje på P3 Stockholm efter att kanalen anställt en producent på en fast tjänst, som är sambo med en person i chefsställning. "Det är en jättejobbig situation" säger Journalisförbundets klubbordförande.

P3 har en övervägande del visstidsanställningar, många jobbar där mellan två och fyra år, och tillsvidareanställningarna är relativt få. Bakgrunden till missnöjet är enligt en källa att den nyrekryterade producentens sambo, som också jobbar på kanalen, ska vara vän med redaktionschefen som höll i rekryteringen.

”Just nu är oerhört många förbannade, ledsna och besvikna på ledningens beslut”, säger en källa till Journalisten. Källan säger också att personer mår dåligt och sjukskrivit sig efter turbulensen.

Journalistklubbens ordförande på SR Ulrika Hyllert bekräftar missnöjet.

Annons Annons

– Det är en jättejobbig situation, för halva redaktionen söker såklart. Det är jobbigt för alla, det blir en påfrestande stämning på redaktionen, säger Ulrika Hyllert.

– Jag vill inte säga om någon blivit sjuk av det här, men att det varit oroligt och att folk uttrycker att de mått dåligt är uppenbart. Det är så det blir med många visstidsanställningar när det kommer en tillsvidareanställning. Det blir som guldbiljetten i Kalle och chokladfabriken, fortsätter Hyllert.

Har det varit en jävssituation?

– De som har hållit i rekryteringen har inte varit i en relation med någon av de som sökt jobbet. Jag tycker att arbetsgivaren har löst det, sedan kanske det inte har varit helt tydligt för redaktionen. Men det är inte konstigt att de frågorna uppstår såklart, när det är en i chefspositions sambo som får jobbet, säger Ulrika Hyllert.

De problem som klubben ser med rekryteringen är framför allt hur den har kommunicerats mot de egna medarbetarna.

– Det hade kunnat vara mer kommunikation och bättre dialog med redaktionen. Man hade kunnat prata mer om hur personer har mått under processen. Jag tror också att SR behöver vara tydligare hur det fungerar med en rekrytering och hur de hanterar en sådan process, menar Hyllert.

Silan Diljen är redaktionschef på P3 och höll i rekryteringen. Hon är oförstående till kritiken och menar att det absolut inte rör sig om någon jävsituation.

– Jag umgås inte privat med personen som har fått jobbet, dennes sambo eller någon som är anställd på P3 överhuvudtaget. Jag har vid enstaka tillfällen träffat flera personer från jobbet privat men jag har inga kompisrelationer, säger Silan Diljen (bilden) till Journalisten.

Det står klart att folk på redaktionen mår dåligt och man uppger bland annat till mig att personer har sjukskrivit sig för det här?

– Jag vet inte exakt vad det är för kritik som har kommit fram mot den här personen, men det jag kan säga är att vi har gjort en kompetensbaserad rekrytering, intervjuer och tester, efter det har vi erbjudit tjänsten till den person som har gjort bäst ifrån sig. Det är en person som har arbetslett ett av våra största program i tre års tid och den personen råkar också vara partner till en annan i chefsställning, men det kan inte diskvalificera personen i fråga från jobbet. Sambon har inte haft något att göra med rekryteringen.

Varför tror du man säger så, att ni är kompisar, det är jäv, och att folk på redaktionen mår dåligt?

– Det jag kan tänka mig att folk på P3 generellt är upprörda över är de anställningsformer som finns och man säkert har mycket hopp när det kommer ut en ny tjänst. Jag har inte heller varit ensam om rekryteringen, vi har varit flera personer inblandade med både HR-avdelning och vår personalredaktör. Det har varit en kompetensbaserad rekrytering och det vore tjänstefel av mig att diskvalificera en person på grund av den råkar ha en relation med en annan på redaktionen.

 

                                                                                      Hanna Lundquist

                                                                                      Klas Granström

Fler avsnitt
Fler videos