Gå direkt till textinnehållet

Uppmaningar till arbetarkamp mot mediernas nyspråk

Arbetarkampen måste föras mot det högerpolitiskt dominerade nyspråk som finns i både de sociala och traditionella medierna, menar debattörerna Martin Fransén och Victor Lundström i Arbetaren Zenit.

I senaste numret av tidningen Arbetaren/Zenit går debattörerna Martin Fransén och Victor Lundström till storms mot det politiserade språket i medier och sociala medier.

De menar att högerkrafterna genom aktiv kamp om språket inom medierna skapar en värderingsförkjutning. Bland annat exemplifieras med att Fria Moderata Studentförbundet på nyhetssajten Mynewsdesk.com skrivit att ”det är dags att göra svartfot till ett positivt begrepp”. Debattörerna menar också att detta syns i den mediala beskrivningen av de fackliga aktioner på bland annat Berns i Stockholm som ”maffiametoder”.

Enligt debattörerna handlar det om legitima fackliga stridsåtgärder, vilket ska beskrivas som sådana. Man hävdar att svartfot och strejkbryteri måste behållas som negativa begrepp och uppmanar till arbetarkamp mot nyspråket.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos