Uniformsklädda män
mördade journalist

15 februari, 2016

Anabel Flores Salazar, reporter på El Sol de Orizaba i Mexiko, rövades förra veckan bort av beväpnade män klädda i vad som beskrivits som militäruniformer. Ett dygn senare hittades hennes kropp vid en väg.

Åtta beväpnade män i militäruniformer bröt sig en natt i förra veckan in i journalisten och tvåbarnsmamman Anabel Flores Salazars hem i Orizaba i delstaten Veracruz i Mexiko och förde bort henne. En av släktingarna som befann sig i huset samtidigt har berättat för Committee to Protect Journalists (CPJ) om händelsen.

Ett dygn senare hittades hennes kropp vid en motorväg i den angränsande delstaten Puebla. Hon var naken och hade en plastpåse över huvudet, uppger Internationella Pressinstitutet (IPI)

Flores var kriminalreporter och hade bland annat skrivit artiklar om drogkartellen Zeta, men hade såvitt familjen vet inte fått några hot.

Veracruz är en av de farligaste platserna på jorden för journalister. Av de elva journalister som mördats som direkt vedergällning för rapportering i Mexiko sedan 2011 blev sex mördade i Veracruz eller hade rapporterat från Veracruz. Under samma tidsperiod har sju journalister i Veracruz mördats där det inte är klarlagt om morden haft med deras arbete att göra, och tre journalister har försvunnit sedan 2011 och har inte återfunnits, uppger CPJ.

CPJ och IPI fördömer mordet och uppmanar myndigheterna att utreda brottet grundligt.

Steven M Ellis, kommunikationsdirektör på IPI kritiserar i ett uttalande de mexikanska myndigheterna för att inte ta hot och våld mot journalister på allvar.

”Tyvärr har många mexikanska myndigheter, speciellt på delstatsnivå och lokal nivå, en tendens att koppla journalisters dödsfall till organiserad brottslighet i ett försök att dölja omfattningen av våldet som riktas mot journalister och den åtalsfrihet som förövarna åtnjuter”, uppger Steven M Ellis i ett uttalande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies