Gå direkt till textinnehållet

Två journalister försvunna i Latinamerika

Den senaste veckan har två journalister anmälts saknade i Latinamerika: en i Mexiko och en i Colombia.

Flera medier och organisationer rapporterar om de saknade journalisterna, bland andra International Press Institute (IPI) och Committee to Protect Journalists (CPJ).

Miguel Morales Estrada, fotograf på dagstidningen Diario de Poza Rica i Veracruz Mexiko, försvann för en vecka sedan. I ett orelaterat fall kidnappades den colombianska radiojournalisten Élida Parra Alfonso i Saravena, Colombia, i tisdags.

Enligt åklagarmyndigheten i Veracruz ska Estrada ha informerat sina chefer att han skulle lämna stan strax innan han försvann.

Annons Annons

Attacker och hot mot journalister är vanliga i Mexiko. Hittills i år har sex journalister mördats i landet. Fem av dem i Veracruz.

Medan det är oklart vad som har hänt med Miguel Morales Estrada i Mexiko, råder det inget tvekan om på vilket sätt Élida Parra Alfonso försvann i Colombia. Ögonvittnen såg oidentifierade män tvinga in henne i en bil.

Däremot är det osäkert om hon verkligen kidnappats för att hon är journalist. Vid sidan av sitt journalistiska arbete är hon anställd av ett företag som bygger oljepipeline i Saravena.

Den marxistiska gerillagruppen ELN (Ejército de Liberación Nacional, ung ”den nationella frihetsarmén”) kidnappar regelbundet anställda i stora företag, och utför också frekventa sabotage mot oljeindustrin i landet. Samma dag som Alfonso försvann, kidnappades ytterligare en anställd vid företaget.

Fler avsnitt
Fler videos