Gå direkt till textinnehållet

RSF Sverige: ”Att döda en journalist i Latinamerika är kostnadsfritt”

”Att ta en journalists liv i Latinamerika är i det närmaste kostnadsfritt. Straffriheten är nästa total.” Det skriver RSF Sveriges ordförande Erik Halkjaer idag på Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister.

Under årets första tio månader har 30 journalister dödats i Latinamerika. Inte på 30 år har så många journalister dödats i regionen, skriver RSF Sveriges ordförande Erik Halkjaer i en debattartikel på Journalisten.se.

Organiserad brottslighet, auktoritära politiker, korrupta åklagare och poliser tystar journalister med hot, och våld är vardag i Latinamerika. Straffriheten för brott mot journalister är i det närmaste total.

”Bara i Mexiko har 15 journalister dödats hittills i år. Även i Honduras, Haiti, Brasilien, Ecuador, Chile och Paraguay har journalister dödats i år. Allt fler av regionens journalister tvingas också på flykt. I Nicaragua har 160 journalister lämnat landet undan den sandinistiska diktaturen. Sedan president Daniel Ortega kom till makten 2006 har 54 medier stängts ner och tre medier konfiskerats av den nicaraguanska staten.”

Annons Annons

Erik Halkjaer anser att mycket mer kan göras: 

”Latinamerikas journalister behöver allt stöd och all solidaritet de kan få. Sveriges regering, EU, svenska medier och mediaorganisationer med internationell räckvidd kan göra mycket mer än i dag. Vi kan inte tyst blunda när journalister kallblodigt skjuts ihjäl utan påföljder var tionde dag.”

Läs hela debattartikeln här: I Latinamerika dödas en journalist var tionde dag

 

Fler avsnitt
Fler videos