Turkisk polis misshandlade AFPs fotograf

29 juni, 2021

Polis attackerade AFPs fotograf Bülent Kılıç när han bevakade en Prideparad i Istanbul. Vid ett tillfälle under överfallet fick han svårt att andas när en polis satte ett knä på hans nacke.

Turkisk polis upplöste Prideparaden i Istanbul i lördags och grep 46 personer. Den franska nyhetsbyrån AFPs fotograf Bülent Kılıç var på plats för att bevaka händelserna och blev plötsligt attackerad av polis som slog honom i ansiktet med hans egen kamera, slog sönder kameran och tvingade ner honom på marken där han försågs med handfängsel.

Fyra poliser deltog i gripandet och en av poliserna satte sitt knä i Kılıçs rygg och på nacken, vilket ledde till att han fick svårt att andas. I videofilmer från händelsen hörs han säga: ”Jag kan inte andas.”

Bülent Kılıç släpptes kort efter gripandet och polismyndigheten i Istanbul har i ett uttalande bett om ursäkt för händelsen. Det rapporterar bland andra nyhetssajten Duvar.

Polisöverfallet på Bülent Kılıç fördöms av flera pressfrihetsorganisationer, bland dem Internationella Pressinstitutet och Committee to Protect Journalists.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies