Gå direkt till textinnehållet

Turkiet åtalar journalist för avslöjande av hemlig utredning

Den turkiska reportern Ismail Saymaz står åtalad för att ha avslöjat hemligheter i en polisundersökning i tidningen Radikal. En fällande dom kan leda till 79 års fängelse.

Åtalet mot Ismail Saymaz väcktes efter att han i tidningen Radikal publicerat den regimkritiska artikeln "Kärlekslekar i Ergenekon". Han står nu åtalad för "förtal","avslöjande av hemligstämplad utredning" och "uppsåt att påverka en rättssak" i strid med Turkiets rättsbalk, skriver pressfrihetsorganisationen International Press Institute.

Sakfrågan som beskrevs handlade om den arrestering av ett femtiotal människor som misstänktes förbereda en kupp mot den demokratiskt valda islamistiska regeringen. Fallet är mycket känsligt i landet eftersom det visar de stora spänningar som finns mellan landets sekulärt inriktade militär och dess folkligt valda islamistiska ledarskap. (Mer om bakgrunden i New York Times här)

Enligt IPIs turkiske talesman Ferai Tinc utgör landets presslagar, antiterrorlagar och flera artiklar i brottsbalken hinder för journalister att genomföra sitt arbete. 48 journalister i landet sitter i fängelse och över 700 riskerar fängelse, framhåller hon.

Annons Annons

Den åtalade Ismail Saymaz säger sig bara göra sitt arbete som reporter, och informera om händelser som intresserar läsarna, och detta utan avsikt att påverka rättsfallet.

 

Fler avsnitt
Fler videos