Gå direkt till textinnehållet

TT drog tillbaka artikel efter kritik från Bildt

Efter påstötningar från Carl Bildt tog TT avstånd från kritik mot Bildt som förts fram i ett tidigare telegram. – Jag tycker att det var fel av TT. Jag står för vad jag skrivit, säger Jonas Lindgren, reporter på TT.

Efter påstötningar från Carl Bildt tog TT avstånd från kritik mot Bildt som förts fram i ett tidigare telegram.

– Jag tycker att det var fel av TT. Jag står för vad jag skrivit, säger Jonas Lindgren, reporter på TT.

Den 15 januari uppgav TT att EUs revisorer gett Carl Bildts verksamhet i Bosnien hård kritik i en rapport. Kritiken handlade om missbruk av anslag, att undermålig upphandling lett till merkostnader och liknande.

Annons Annons

Carl Bildt gick i taket och kontaktade TT. Han påpekade bland annat att EU-revisorernas rapport inte alls talade om missbruk av anslag.

Följande dag kom ett telegram från TT med rubriken: ”Fel intryck i TT-artikel om Carl Bildt”. TT skrev att man felaktigt förknippat Carl Bildt med missbruk av anslag och TTs redaktionschef Anders Rhodiner beklagade om artikeln ”skapat olägenheter för Carl Bildt”.

Medier som tidigare citerat TT och rapporterat om revisorskritiken återgav TTs ursäkt till Carl Bildt.

TTs Brysselkorrespondent Jonas Lindgren medger att han gjort ett mindre fel men backar i övrigt inte från vad han skrivit. Enligt egen uppgift läste han den offentliga revisorsrapporten men tog även del av hemligstämplade dokument som rymmer avsevärd kritik mot Bildts administration.

Jonas Lindgren säger att han tydligare borde angett att en del av kritiken mot Bildts administration fanns i de hemliga dokumenten och inte i revisionsrapporten. Det Carl Bildt sköt in sig på var bland annat att han inte hittade påståenden om missbruk av anslag i den offentliga revisionsrapporten.

Jonas Lindgren är kritisk mot TT-telegrammet där de tidigare uppgifterna tonades ner.

– Det har med rätta tolkats som att TT backade från det jag skrev. Jag hävdar fortfarande att det jag skrev är korrekt.

TTs redaktionschef Anders Rhodiner vill inte kommentera Jonas Lindgrens kritik.

Hade TT gått ut med ett liknande telegram om det varit en vanlig person och inte Carl Bildt som klagat på kritiken?

– Det är omöjligt att svara på, säger Anders Rhodiner.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos