Gå direkt till textinnehållet

Tre nominerade till Scanpix stora fotopris

Halländska landskap, alternativa samhällen och norrländska basturitualer. Det var de tre teman - av fotograferna Gerry Johansson, Martina Hoogland Ivanow och Robert Blombäck - som fick dem nominerade till Scanpix stora fotopris.

Högre kvalitet och fler ansökningar än någonsin tidigare, ansåg juryn om årets inskickade bilder till Scanpix stora fotopris. De fem i juryn – Ayperi Karabuda Ecer, Laura Serani, Greger Ulf Nilson, Magnus Bergström och Roger Turesson – nominerade fotograferna Gerry Johansson, Martina Hoogland Ivanow och Robert Blombäck till priset. Dessa tre har möjlighet att vinna prissumman på 100 000 kronor. Vinnaren presenteras den 24 november.
 
Gerry Johansson, deltar med Dalen, en beskrivning av ett mycket begränsat landskapsutsnitt där det flacka halländska kustlandskapet övergår till skogsbygd och högland. En plats för grusvägar, kor, hästar och en och annan människa.

Martina Hoogland Ivanow behandlar frågor kring gemenskap och isolering med projektet ”Satellite”. Hon har de senaste två åren besökt platser främst i Sverige men även Finland och andra delar av världen med olika sociala eller ideologiska strukturer, ekobyar, rainbow gatherings, teaching drum och andra etablerade ”new age” samhällen. 

Robert Blombäck med projektet Sauna, en berättelse om hans familj i Norrbotten. Ett försök att utifrån basturitualen berätta om människorna och landskapet i norra Sverige. Där generationer varsamt överför sin släkts historia och livsfilosofi till nästa generation. Ett gränsland där totempålar blir en majstång natten då solen aldrig går ned.

Annons Annons

FAKTA: Scanpix Stora Fotopris instiftades 2003 för att uppmuntra och stödja den fotograf som skildrar det svenska samhället på ett sätt som tar tillvara god traditionell dokumentärfotografi eller som på ett ungt och nyskapande sätt bidrar till att utveckla bildjournalistiken. Tidigare vinnare är Niklas Maupoix, Pieter ten Hoopen, Anna von Brömssen, Thobias Fäldt, Marc Femenia, Lars Tunbjörk och nu senast (2009) Niklas Larsson. 

Fler avsnitt
Fler videos