Gå direkt till textinnehållet

Tre åtalas för iransk mordplan på journalist i USA

Tre misstänkta kontraktsmördare åtalas för att ha planerat att mörda den iransk-amerikanska journalisten Masih Alinejad. Männen har kopplingar till den iranska regimen.

USAs justitieminister Merrick Garland uppger att tre män ur en östeuropeisk kriminell organisation med kopplingar till Iran åtalas för att ha planerat ett beställningsmord på den iransk-amerikanska journalisten Masih Alinejad som är bosatt i USA och länge kritiserat den iranska regimen och Irans slöjtvångslag. Det rapporterar The Guardian.

”Offret publicerade det iranska styrets människorättsbrott, diskriminering av kvinnor, undertryckande av demokratisk delaktighet och uttryck samt användande av godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och avrättningar”, sade Merrick Garland under en presskonferens i fredags.

”Denna aktivitet utgjorde ett sådant hot mot den iranska regeringen att chefen för Irans revolutionära domstolar varnade för att den som skickar videor till offret med kritik mot regimen skulle dömas till fängelse.”

De tre åtalade Rafat Amirov, Polad Omarov och Khalid Mehdiyev ska ha fått betalt av den iranska staten för att mörda Masih Alinejad i hennes bostad i Brooklyn, New York, i juli 2022 enligt åklagare. Alinejad upptäckte att männen övervakade huset och lyckades fly i tid. Polisen grep Khalid Mehdiyev utanför hennes dörr i juli. Mehdiyev, som nekar till brott, hade en laddad automatkarbin i bilen.

Det är inte första gången den iranska regimen försöker tysta Masih Alinejad. 2021 åtalades fyra iranska spioner misstänkta för att ha planerat att kidnappa henne och köra henne till Venezuela i en båt.

Alinejad säger till The Guardian att mordförsöket visar att den iranska regimen är livrädd för iranska kvinnor som kräver sina rättigheter. ”De är rädda för sitt eget folk. Precis som miljontals andra vill jag har frihet för mitt eget land. Jag förtjänar inte att dö för det”, säger Masih Alinejad till tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos