Gå direkt till textinnehållet
Pouria Zeraati i sjukhussängen.
Foto: Privat

Misstänkta för knivattack på iransk journalist flydde landet

Den iranska exiljournalisten och programledaren Pouria Zeraati attackerades av knivbeväpnade män nära sitt hem i London. Tre misstänkta lämnade Storbritannien bara timmar efter dådet, enligt brittisk polis.

Pouria Zeraati, 36, arbetar för nyhetskanalen Iran International, som drivs från London och som utpekats som en ”fiende” till den islamiska republiken Iran. Dess medarbetare har hotats öppet av höga iranska företrädare. Konkreta dödshot har förekommit mot journalister på kanalen. I februari förra året var hotbilden mot kanalen så stor att brittisk polis rådde Iran International att göra ett sändningsuppehåll och att hitta säkrare lokaler, enligt RSF. Kanalen flyttade då sitt huvudkontor till Washington DC.

Pouria Zeraati blev knivhuggen av okända män utanför sitt hem i södra London förra fredagen. Han skadades i benet, men kunde lämna sjukhuset två dagar senare. Brittisk polis gick i veckan ut med uppgiften att tre män som misstänks ha utfört dådet lämnade Storbritannien bara timmar senare, rapporterar BBC.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) fördömer knivattacken. RSFs brittiska byråchef Fiona O’Brien säger i ett uttalande:

Annons Annons

– Iranska journalister som arbetar i London har länge levt i skuggan av en potentiell attack, men att detta sker på en bostadsgata mitt på ljusa dagen är djupt chockerande. I väntan på att polisen ska utreda färdigt står vi i solidaritet med alla iranska journalister som fortsätter att med motståndskraft och tapperhet göra sitt jobb, och uppmanar de brittiska myndigheterna att göra allt de kan för att skydda journalister som hotas.

Den iranska regimen förnekar all inblandning i attacken mot Pouria Zeerati.

Iran International grundades 2017 och sänder via satellit. Under de omfattande protesterna i Iran 2022-23 blev den en av de största nyhetsförmedlarna för en iransk publik.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos