Gå direkt till textinnehållet

Tomas Backlund: ”Världsrekord i verklighetsfrånvändning”

Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund går till hårt angrepp mot Metros ledning och ägare efter beskedet att cirka 20 anställda kommer att sägas upp. ”Det kan ha skett ett lagbrott.”

På fredagsmorgonen kom beskedet att organisationsförhandlingen på Metro har avslutats i oenighet och att cirka 20 anställda, varav ett tiotal journalister, kommer att sägas upp.

Tomas Backlund, vice ordförande i Journalistförbundet sågar ägaren Christen Ager-Hanssens agerande de senaste dagarna, och kritiserar samtidigt ledningen på Metro.

– Det är sorgligt att så här många journalister blir av med sina jobb, de har arbetat oerhört hårt under en svår tid. Men det är också sorgligt att se sättet det har gått till på. Det är bedrövligt och saknar förmodligen historiskt motstycke i branschen, säger Tomas Backlund.

Annons Annons

– Man har inte informerat personalen eller klubben om att man planerar att göra sig av med journalister, innan man går ut i medier och berättar om det. Och det är inte första gången ägaren struntar i att informera personalen om viktiga förändringar. Att påstå att man kommer att vara ett modernt företag borde vara något slags världsrekord i verklighetsfrånvändning. Och det kan vara ett lagbrott, säger Tomas Backlund.

Kommer Journalistförbundet att stämma Metro för brott mot medbestämmandelagen?
– Vi tittar på det men vi har inte fattat något beslut.

Christen Ager-Hanssen hävdar att det var hans privata åsikter som han ventilerade när han pratade om att säga upp alla journalister på Metro, vad säger du om det?
– Det är oerhört märkligt. I den första artikeln i Expressen använde han orden ”vi” och ”vår” 18 gånger. Hade han haft någon känsla för ansvar och respekt för medarbetarna på Metro hade han hur som helst förvissat sig om att de hade fått information innan han uttalade sig i flera olika medier.

– Vidare tyder de uttalanden som han har gjort på att han inte riktigt förstår vad det innebär att driva ett medieföretag. Hans påstående att det är ett ”handikapp” att ha anställda journalister innebär att han inte förstår värdet av en redaktion som producerar journalistik. Alla som har arbetat på en redaktion vet att helheten blir större än summan av delarna. Han förstår inte vad dynamiken i en väl fungerande redaktion och vad den kan åstadkomma.

Fler avsnitt
Fler videos