Gå direkt till textinnehållet

20 sägs upp på Metro

Förhandlingen på Metro är avslutad och 20 anställda kommer att sägas upp.

Åsa Larsson, Journalistförbundets lokala klubbordförande på Metro, säger till Journalisten att förhandlingarna har avslutats i oenighet och kring 20 anställda kommer att sägas upp. Kvar på företaget Tidnings AB Metro blir fyra tjänster.

– Det här är ohyggligt uppslitande, det är vänner och kollegor som sägs upp från en redaktion som kämpat så hårt genom åren. Vi har kämpat för tidningen, för journalistiken och för varandra, och nu slås den här gemenskapen och arbetsplatsen sönder. Till viss del kommer arbetet att fortgå, men det är mycket som går förlorat. Jag hoppas att alla redaktioner som letar efter suveräna medarbetare är på tårna nu, säger Åsa Larsson.

Några av dem som sägs upp kommer att erbjudas jobb i ett annat företag som Custos äger och tanken från ledningens sida är att de ska fortsätta göra journalistik för Metro.

– Vi har sett det som självklart att även de som anställs i det företaget ska omfattas av Journalistförbundets kollektivavtal, men det har vi fått blankt nej på från Metros högsta ledning, säger Åsa Larsson.

– Det är ett riktigt dåligt beslut och det får det att framstå som att man haft detta som ett mål med förändringen, att försämra arbetstagarnas möjligheter att se efter sina rättigheter. Att vilja driva ”ett modernt mediehus” och motsätta sig kollektivavtal går inte ihop, det är riktigt omodernt och fullkomligt oseriöst.

Journalisten har utan framgång sökt Custos vd Christen Ager-Hanssen och Metros chefredaktör Thomas Eriksson.
 

Läs mer: Tomas Backlund: ”Världsrekord i verklighetsfrånvändning”

Fler avsnitt
Fler videos