Gå direkt till textinnehållet

Tidningsbolag stämmer Open AI

Åtta amerikanska tidningar stämmer Open AI för brott mot upphovsrätten. Men samtidigt väljer Financial Times att teckna avtal kring hur AI får tränas på deras innehåll. 

Flera amerikanska tidningar tar rygg på New York Times och stämmer Open AI och Microsoft, som ligger bakom tjänsten ChatGPT. Tidningarnas ägare MediaNews Group and Tribune Publishing menar att ChatGPT tränats på deras artiklar i brott mot upphovsrätten.

– Vi har spenderat miljarder dollar på att samla information och rapportera nyheter i våra publikationer och kan inte tillåta att OpenAI och Microsoft snor vårt arbete för att bygga sin egen verksamhet, säger vd Frank Pine enligt AP.

New York Times lämnade in en stämning mot bolagen bakom den hajpade AI-tjänsten i december i fjol.

Annons Annons

Men brittiska Financial Times har gått åt andra hållet och tecknar ett avtal med OpenAI, som gör att ChatGPT framöver får använda tidningen innehåll för att träna. Enligt The Guardian är det inte offentligt hur mycket Financial Times får betalt, men i avtalet ingår att ChatGPT ska länka till Financial Times när det anses relevant. ChatGPT ska också kunna citera Financial Times.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos