Gå direkt till textinnehållet

Tidningen Ångermanland satsar på gräv

Tidningen Ångermanland har beslutat sig för att satsa mer på undersökande journalistik. Det har lett till positiv respons från läsare, men upprört de som blivit granskande. En reporter kallades "Norrlänningajävel" och tidningen har PO-anmälts.

Tidningen Ångermanland beslutade förra året att höja målsättningen och satsa mer på granskande och djuplodande artiklar.

Som en löpeld i sociala medier har Tomas Izaias Englunds samtal med en fastighetsägare gått, där reportern bland annat blir kallad "Norrlänningajävel". Fastighetsägaren ogillade att tidningen börjat granska hans bolag.

Sollefteå kommun har anmält Tidningen Ångermanland till Pressombuds-mannen, PO, eftersom man anser att tidningen gjort övertramp i sin granskning.

Annons Annons

– Våra granskningar har de senaste månaderna fått uppmärksamhet som har väckt känslor. Vi har fått mycket positiv respons från läsarna för vår undersökande journalistik, och det är glädjande, säger Jimmy Näslund, Tidningen Ångermanlands chefredaktör, som tillsammans med nyhetschefen Marcus Melinder drog igång projektet att ha mer granskande artiklar.

Den arga fastighetsägaren och PO-anmälan rörde Sollefteå kommun.

– Vi har beslutat att utöka bevakningen i kommunen och det har lett till flera avslöjande artiklar, säger Jimmy Näslund.

Tidningen har även prövat ett gräv i realtid på hemsidan allehanda.se. Granskningen gäller oegentligheter inom ett kommunalt dotterbolag i Härnösand.

– Vi prövar oss fram för att bli bättre på journalistik. Vi kommer att fortsätta granska den privata och offentliga sfären, säger Jimmy Näslund.

Fler avsnitt
Fler videos