Gå direkt till textinnehållet

Tidigare Bulletin-vd startar nyhetstidning med Paolo Roberto

Bulletins förre vd Jannik Svensson startar nyhetstidning med Paolo Roberto och Ricard Nilsson. Bara en vecka före lanseringen tvingades Jannik Svensson skaffa personskydd och flytta på grund av ett allvarligt mordhot. ”Jag vill inte vara rädd, men det är jag”, säger Jannik Svensson.

Nyhetstidningen Nongrata lanserades på måndagsmorgonen och består av en nyhetsredaktion, en ledarredaktion och en podcastavdelning. Journalisten och poddaren Jannik Svensson är vd och chefredaktör för den nya tidningen. Svensson lämnade jobbet som vd för Bulletin i samband med konkursen i februari.

Ledarsidan i Nongrata är ”oberoende banjohöger” och bland krönikörerna återfinns bland andra Paolo Roberto och den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson, som också är delägare. Lanseringen har planerats under en längre tid och företaget som äger Nongrata registrerades av journalisten och tidigare Bulletin-vd:n Jannik Svensson för flera månader sedan.

Förra fredagen fick Jannik Svensson tre anonyma mejl med explicita mordhot om att personen ska ”sätta stopp för” Jannik Svensson ”med stål”. I ett av mejlen skriver personen: ”Nästa gång ska du dö för dina synder.”

I ett av mejlen nämndes det nystartade tidningsbolaget med namn. I mejlen fanns också miljöbeskrivningar runt Jannik Svenssons bostad, uppger Jannik Svensson för Journalisten.

– Hoten anspelar på flera sätt till ett poddavsnitt där jag pratade om mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan. Det gjorde mig orolig. Det var ett politiskt mord som sedan terrorstämplats som den här personen anspelar på, säger Jannik Svensson.

Han kontaktade polisen och lever nu med personskydd och skyddad identitet. Han var tvungen att flytta och har bytt namn.

– Jag fick ett väldigt bra bemötande från polisen. Jag fick hjälp med allt jag behövde. Men det är begränsande att leva så här. Jag måste bete mig på ett annat sätt än jag är van vid, vara mer försiktig. Jag måste gömma mig.

Är du rädd?
– Ja. Jag vill inte vara rädd, men det är jag. Den personen som skickade mejlen visste hur det ser ut i närheten av min bostad. Det är klart att det gör att man blir rädd. Jag märker att jag ibland rycker och reagerar på ett sätt som jag inte har gjort tidigare av saker runt omkring mig.

Mordhoten riktades nära lanseringen av din nya tidning och tidningsbolagets namn finns i hoten. Tror du att det finns en koppling?
– Jag vet inte, men vi har hållit lanseringen hemlig. Det fanns många uppgifter om mig i hotmejlen, sådant som går att hitta på nätet, och det gör bolagsnamnet också.

Den nya tidningen Nongrata ägs av medarbetarna och man har inte tagit in någon extern finansiering, uppger Jannik Svensson.

– Det är en ”sweat equity”, man får aktier och provision efter arbetsinsats och delar på annonsintäkterna. Vi har gått in med lite pengar själva för att starta verksamheten.

Ni skriver att nyhetsredaktionen ska vara oberoende och objektiv och arbeta efter god publicistisk sed medan ledarredaktionens politiska inriktning är ”oberoende banjohöger”. Vad betyder det?
– Banjon anspelar på den amerikanska södern. Man kan säga att inriktningen är libertariansk med fokus på landsbygden. Den svenska banjohögern består av ett gäng sköna typer som har varit borgerliga men inte har varit särskilt politiskt aktiva, men som ser hur politiska beslut i Bryssel och i Stockholm ofta påverkar villkoren för landsbygden negativt. Ledarredaktionen har ett starkt fokus på individen rätt att bestämma över sitt eget liv, äganderätten och landsbygden.

Tidningens namn Nongrata kommer av att ledarredaktionen vill ge en ny chans till personer som förlorat sin plattform som en konsekvens av ”kancellering”, som blivit persona non grata: ”Nongratas ledarredaktion tar avstånd från kancelleringskultur (cancel culture) och välkomnar, inom rimlighetens gränser, en ny chans för de som förlorat sin plattform som en konsekvens av kancellering. Ledarredaktionen anser att brott genom, av domstolar fastställda straff, ska kunna försonas men inte nödvändigt förlåtas”, skriver ledarredaktionen.

Fler avsnitt
Fler videos