Gå direkt till textinnehållet

Roberto Saviano fälls för ärekränkning av Giorgia Meloni

Den italienska undersökande reportern Roberto Saviano fälls för ärekränkning av premiärminister Giorgia Meloni. ”Ett oroväckande bakslag för det fria ordet”, kommenterar Internationella Pen.

Det var i det politiska tv-programmet Piazzapulita senhösten 2020 som Saviano efter ännu en migrantolycka på Medelhavet påminde om att Giorgia Meloni 2019 hade uttalat att båtar som räddar förlista migranter ”borde sänkas”, och att Lega-ledaren Matteo Salvini som inrikesminister hade hindrat fartyg från att angöra.

”Era jävlar! Hur kunde ni?”, utbrast Saviano i tv-sändningen.

Både Meloni och Salvini stämde honom. På torsdagen dömde en domstol i Rom Roberto Savianio till böter på 1000 euro för att ha ärekränkt Giorgia Meloni. Salvinimålet är ännu inte avgjort.

Annons Annons

Domen fördöms av en rad pressfrihetsorganisationer. RSF skriver att det italienska parlamentet måste lagstifta bort möjligheten att försöka tysta journalister via munkavlestämningar. Internationella Pen kallar domen ett ”oroväckande bakslag för det fria ordet”.

– Dagens dom belyser det akuta behovet av rättsliga reformer för att skydda våra röster. Att åtalet drogs igång av Giorgia Meloni, Italiens premiärminister, är ytterst oroande och sänder en farlig varning till författare och journalister över hela landet om att deras ord kan få dem att behöva stå inför rätta i flera års tid, säger Pen Internationals ordförande Burhan Sonmez i en kommentar.

Även Europeiska journalistfederationen fördömer domen, pekar ut den som ett SLAPP-mål och förnyar sitt krav på att Italien ska reformera sin lagstiftning och avkriminalisera ärekränkning.

Roberto Saviano kommer att överklaga domen.

Roberto Saviano, född 1979, är en av Italiens mest kända undersökande journalister. I boken Gomorra (Brombergs förlag) från 2006 avslöjade han den italienska maffiaorganisationen camorran, och behöver sedan dess ständigt livvaktsskydd. Han är hedersmedlem i Internationella Pen och har tidigare tilldelats bland annat Olof Palmepriset (2011).

 

Fler avsnitt
Fler videos