Thomas Mattsson: För tidigt att recensera

3 december, 2013

Den norske före detta journalisten Erik Aasheim är kritisk till att Expressen tidigt namngav de svenska journalister som kidnappades i Syrien.”Det här är en pågående rapportering, och då är det för tidigt att recensera”, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Det är i en intervju i norska Journalisten som Erik Aasheim säger att det var olyckligt att Expressen redan på måndagskvällen gick ut med att det var Magnus Falkehed och Niclas Hammarström som kidnappats.

– Detta och att andra detaljer har försvårat arbetet. Det var inte bra. Myndigheterna borde ha fått arbetat längre i fred. Det handlar inte om att vara nyhetsledande i sådana här fall, anser Erik Aasheim.

– Det här är ju en pågående rapportering, och då är det för tidigt att recensera. Men generellt kan man konstatera att medierna ska balansera konsekvensneutralitet och risken för publicitetsskada, precis som redaktionerna gjorde i fallen Martin Schibbye-Johan Persson i Etiopien och Johan Gustafsson i Mali där man både berättade och avstod vissa uppgifter, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Reportrar utan gränser har ändrat sin strategi angående Magnus Falkehed och Niclas Hammarström efter att det stod klart att de blivit kidnappade.

– Vi hindrar ingen att skriva, men nu, för deras säkerhets skull så är det bättre att vara tystare. Vi önskar att man som publicist funderar lite på konsekvenserna av det man skriver, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies