Gå direkt till textinnehållet

”För mycket skrivande ökar priset på svenskarna”

Syrien Erik Aasheim, före detta journalist och nära vän till den kidnappade Magnus Falkehed, har rest till Beirut för att hjälpa till så att de bortförda svenska journalisterna kan återvända hem. Han anser att medier inte ska skriva för många detaljer om fallet eftersom det ökar priset för att få dem frisläppta.

När de två svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström kidnappades i Syrien förra veckan, reste den norske före detta journalisten Erik Aasheim omedelbart till Beirut för att hjälpa till i arbetet med att få hem de två svenskarna, skriver norska Journalisten.

Han var tidigare bosatt i Paris under många år, där han frilansande och blev nära vän med Magnus Falkehed.

”Magnus är en god vän, vi har rest mycket tillsammans. Jag och en annan gemensam vän från Paris åkte till Beirut eftersom vi vet hur viktigt det är att få fram information så snabbt som möjligt. De svenska myndigheterna gör vad de kan, men vi kan arbeta journalistiskt, träffa alla slags människor och gräva på ett annat sätt är vad svenska UD eller polisen kan göra,” säger Aasheim.

Annons Annons

Han säger att de har lyckats tala med extremt många människor som kan området och har bland andra träffat före detta gisslan. Aasheim har också använt sina kontakter i det norska utrikesdepartementet.

”Vi har också med oss papper på att vi representerar Magnus franska hustru, och det har öppnat en del dörrar. All information som vi har grävt fram har vi överlämnat till de svenska myndigheterna.”

Han är mycket kritisk till hur svenska medier har behandlat bortförandet. Expressen var först med att gå ut med namnen. Sedan följde de andra medierna efter.

"Detta och att andra detaljer har försvårat arbetet. Det var inte bra. Myndigheterna borde ha fått arbeta längre i fred. Det handlar inte om att vara nyhetsledande i sådana här fall.”

Många medier har ringt Aasheim, och han säger att han har arbetat hårt för att förhindra att det kommer ut för många detaljer. Samtidigt har han gett intervjuer för att sätta press på de svenska myndigheterna.

”Vi har pratat lite om fallet när journalister har tagit kontakt. Men vi har undvikit alla detaljer. Det är ett etablerat faktum att ju mer gisslantagnarna vet, desto mer ökar priset. Journalisterna blir en vara. Allting kretsar kring pengar. Därför är det problematiskt att tala om detaljer, särskilt i ett tidigt skede, ” säger Aasheim.
 

Fler avsnitt
Fler videos