Gå direkt till textinnehållet

Taliban osäkrade sin Kalasjnikov och höjde vapnet mot Magda Gad

På Twitter listar Expressens korrespondent Magda Gad nio saker som talibanerna har sagt till henne medan hon rest runt i Afghanistan de senaste veckorna. Men det är inte bara kränkande ord hon utsatts för, Magda Gad berättar också hur en man osäkrat sin Kalasjnikov, fällt ut axelstödet, och höjt vapnet som för att skjuta henne och en kollega på en gata i Herat.

I en post på Twitter skriver Magda Gad alltså om några av de saker talibanerna utsatt henne för som kvinna under sina resor i landet.

Hon har också varit med om att de kallar henne ”loch”, som betyder naken på ett dåligt sätt och att hon måste gå sin väg. ”Det var utanför en militär shariadomstol i Ghazni och jag var helt svartklädd i abaya, niqab och visade bara ögonen”, skriver hon.

Talibanen som osäkrade sitt vapen och höjde det mot henne och kollegan, ska även ha sagt att kvinnor är ”lägre stående varelser”.

Annons Annons

En annan gång fick hon också vara med om att en taliban kom ut från en domstolsbyggnad och slet mobilen ur händerna på henne.

”Om någon undrar vad jag har gjort åt saken så har jag lyft frågan med de guvernörer jag har träffat, med domare och med poliser. Till mannen som sa att jag inte får visa ansiktet sa jag att varför ska jag dölja mitt ansikte när jag behöver se ditt fula ansikte”, skriver Magda Gad.

Fler avsnitt
Fler videos