Gå direkt till textinnehållet

Syre klandras – hade tunna belägg och inget bemötande

Tidningen Syre klandras av Mediernas Etiknämnd för att i en artikel ha pekat ut en person för att ha hjälpt en högerextremist med personförföljelse. Enligt Medieombudsmannen var beläggen för påståendena tunna och den utpekade personen hade inte fått möjlighet att bemöta uppgifterna. 

I Syres granskning av sajten Exakt24 pekas en man ut för att, bland annat, ha hjälpt en högerextremist att kartlägga och hänga ut personer på nätet. Syre har i sin granskning gått igenom tusentals Twitterinlägg. I den undersökningen har det funnits indicier som pekar mot att textens påståenden stämmer, men enligt Medieombudsmannens, MO, förslag till beslut i Medieetiska nämnden räcker inte det.

”Även om dessa händelser indikerar att anmälaren bidragit till uthängningar är det att betrakta som tunna belägg. Att rikta allvarliga anklagelser mot en enskild person kräver ett robust underlag”, skriver MO.

Enligt anmälaren har han inte fått möjlighet att bemöta uppgifterna, och Syre skriver ingenstans att de sökt personen. Enligt MO kräver den här typen av utpekanden att den anklagade bereds möjlighet att försvara sig.

Annons Annons

”Bristerna är sådana att tidningen inte kan undgå klander”, skriver MO.

Syre menar att den del av granskningen som handlar om anmälaren är väldigt kort, och att den är ordentligt faktakollad.

“Tidningen har presenterat flera exempel på (anmälarens) engagemang i högerextremt kartläggningsarbete. Det går att argumentera för att (anmälaren) borde fått kommentera, men att så inte skedde beror främst på att (anmälaren) inte är huvudpersonen i artikeln”, skriver Syres chefredaktör Lennart Fernström till Medieetiska nämnden.

MEN går på MOs linje och klandrar Syre.

Fler avsnitt
Fler videos