Gå direkt till textinnehållet

SVT startar lokal vikariepool på försök

Arbetsgivaren och journalistklubben på Sveriges Television har nu tecknat kollektivavtal om att införa en vikariepool för att täcka sjukfrånvaron på lokalstationerna.

Avtalet innebär att tre journalister anställs under en försöksperiod på tio månader på tre olika orter. En journalist kommer att placeras i Umeå, en i Västerås och en i antingen Malmö eller Göteborg.

I Umeå och i Göteborg eller Malmö kommer reportern att jobba på distans med de lokala webbarna, medan reportern i Västerås ska åka runt mellan fyra redaktioner.

Som Journalisten berättade för en vecka sedan har de systematiska utlasningarna varit påfrestande för medarbetarna – och redaktionerna. Det har funnits svårigheter att hitta inhoppsvikarier lokalt, bland annat eftersom arbetsmarknaden för lokala TV-reportrar försämrats sedan TV4 lade ner alla sina lokala redaktioner.

Annons Annons

– Förra året fanns det pengar på vissa ställen för att ta in vikarier men inhopparna fanns inte och det sliter förstås oerhört på våra medlemmar på redaktionerna. Med det här försöket kommer det förhoppningsvis lätta något, säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben på SVT.

– Det har diskuterats länge och behovet är stort. Klubbens förhoppning är att det ska permanentas så det leder till trygga jobb även för dessa personer, men just nu är det ett försök. I går kom vi överens om ett lokalt kollektivavtal med speciella villkor för just detta försök. Vi och företaget är överens om att följa det noga, både arbetsmiljön för de som får de här tjänsterna och hålla koll på om det verkligen hjälper redaktionerna som har svårast att hitta korttidsvikarier.

Fler avsnitt
Fler videos