Gå direkt till textinnehållet

SVT skrotar planeringsverktyg – efter bara ett år

SVTs nya planeringsverktyg Monday håller inte måttet och ska nu avvecklas. ”Ett fiasko”, anser journalistklubben.

Sveriges Television började stegvis införa det nya planeringsverktyg Monday på de lokala nyhetsredaktionerna för ett år sedan. Avsikten var att även SVTs riksnyheter skulle gå över till Monday i år, men nu har planerna stoppats.

– Verktyget hade en otillräcklig prestanda. Testerna visade att om vi kopplat även medarbetarna på riksnyheterna i Monday hade uppdateringarna blivit för långsamma. Leverantören såg ingen lösning och då valde vi att dra i handbromsen, säger SVTs teknikchef Adde Granberg.

Sedan tidigare använder SVT det redaktionella verktyget Inews som är anpassat för tv-sändningar, medan den nya mjukvaran Monday inte går att använda för att planera och sända broadcast. Tv-deskarna på lokalredaktionerna har sedan Monday infördes därför behövt hantera två separata redaktionella planeringssystem.

Annons Annons

– Inews är ett robust verktyg för broadcast, men det är 30 år gammalt och inte anpassat för onlinepubliceringar. Vi köpte in Monday eftersom man på redaktionerna efterfrågade ett annat planeringsverktyg för onlineverksamheten. Nu när det visar sig att Monday inte håller måttet kommer vi att försöka hitta ett annat system som lever upp till kraven. Monday kommer att fortsätta att användas på SVTs lokalredaktioner fram till dess att vi hittar ett nytt planeringsverktyg, säger Adde Granberg.

Hur mycket har Monday kostat SVT?
– Hur mycket vi betalat för mjukvaran går vi inte ut med, men det handlar inte om någon stor summa eftersom det är en existerande mjukvara som vi köpt in. Utöver det har Monday medfört vissa personalkostnader för utbildning och projektledning.

Journalistklubben på SVT beskriver det som ett ”fiasko”.

– Intentionerna har varit goda. Inews är komplicerat att jobba i, svårt att söka i och passar inte för onlinepubliceringar. Arbetsgivaren har velat förenkla arbetet, och det är en bra ambition. Samtidigt har Monday medfört ganska mycket dubbeljobb för tv-deskarna som behöver arbeta i båda systemen. Det är klart att det är bra att dra i nödbromsen nu snarare än senare, men att lägga pengar och massa tid på ett verktyg som inte håller måttet är inte ansvarsfullt. Det är ju ett fiasko när man skrotar ett nytt planeringsverktyg så kort tid efter att det införts, säger Rebecka Mårtensson, ordförande i journalistklubben.

– Nu hoppas jag att man lyssnar ordentligt på vad medarbetarna vill och behöver innan man köper in nästa system.

Teknikchefen Adde Granberg håller inte med om att det är ett fiasko.

– Hade vi valt att köra vidare med Monday, kopplat på riksnyheterna och sen tvingats skrota det om ett år på grund av den dåliga prestandan, då hade det varit ett fiasko. Att vi drar i handbromsen nu är modigt och bra, säger Adde Granberg.

Fler avsnitt
Fler videos