Gå direkt till textinnehållet

SVT Nyheter inför nya riktlinjer

SVT Nyheter inför nya riktlinjer som ska publiken fler perspektiv och färre rewrites uppger Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på Sveriges Television, i en debattartikel i Journalisten. Hon skriver om vikten av att ge hela bilden efter Metoo.

I debattartikeln skriver Anne Lagercrantz att SVT Nyheter formulerat ett nytt löfte till publiken. ”Vi måste förmå ge fler perspektiv”, skriver hon och menar att diskussionen efter höstens Metoo-rapportering stämmer till eftertanke.

”Har du en story om en människa som bett sig tvivelaktigt riskerar känslan uppstå att storyns slagkraft minskar om något bra också sägs om personen. Det finns också ofta en iver att ’stå på det godas sida’ och ge röst åt dem som beskriver trakasserier och maktmissbruk. Vi är helt enkelt sällan lika motiverade att söka motbilder eller motröster”, skriver hon i debattartikeln.

De nya riktlinjerna innebär att SVT Nyheter ska ha färre rewrites, och gå mot färre men mer genomarbetade publiceringar.

Annons Annons

”Vi behöver ännu mer fundera på de mekanismer som styr nyhetsrapporteringen. Vi måste anstränga oss i alla lägen att ge hela bilden”, skriver Anne Lagercrantz.

Fler avsnitt
Fler videos