Vikten av hela bilden efter Metoo

27 mars, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT/ Diskussionen efter Benny Fredriksson död och höstens Metoo-rapportering stämmer till eftertanke. Många har väckt frågor om enskilda publiceringar, men här finns också generella frågor om mediers dramaturgi.

SVT Nyheter har nyligen, i ett större varumärkesprojekt, formulerat ett nytt löfte till vår publik. Vi ska ”med oberoende och engagemang snabbt ge dig hela bilden”. Vi måste förmå ge fler perspektiv.

Den snabba nyhetsbevakningen är – liksom uppdateringar i sociala medier – fragmentarisk. Det är ett av skälen till att kontrasten mellan de hyllande runorna och den tidigare kritiska rapporteringen om Fredriksson skorrar falskt.

I en runa ses en livsgärning i ljus dager, en uppväxt och hel karriär sätts i ett sammanhang. I den snabba nyhetsbevakningen lyfter vi ofta fram brottstycken. En enskild händelse eller ett uppmärksammat uttalande nagelfars och analyseras. Fragmenten präglas av det senast inträffade. Ett fint pris förgyller mottagaren. En människa som får skarp kritik får se sina kommande och tidigare handlingar betraktats i ljuset av kritiken.

Varje ny händelse förändrar vårt sätt att se en människas förflutna. Döden får oss att betrakta hela livet, inte bara det senast inträffade. 

Vi lider av det som kallas bekräftelsebias, både i journalistiken och i livet. Vi ser ofta det som bekräftar vår uppfattning. Är nyheten missförhållanden inom en myndighet söker vi fler problem inom samma myndighet, vi letar fler exempel på sexuella trakasserier när någon pekats ut eller – som i Fredrikssons fall – fler tecken på att en utpekad dålig chef är just en dålig chef.

Har du en story om en människa som bett sig tvivelaktigt riskerar känslan uppstå att storyns slagkraft minskar om något bra också sägs om personen.  Det finns också ofta en iver att ”stå på det godas sida” och ge röst åt dem som beskriver trakasserier och maktmissbruk. Vi är helt enkelt sällan lika motiverade att söka motbilder eller motröster.

Här finns också en fixering vid personer i stället för processer, en dramaturgi med skurkar och offer där offer sällan får kritiska motfrågor.

Här finns, som skedde under Metoo, en tendens att klumpa ihop fall, oberoende av graden av anklagelse och oberoende av när något skett i tid. Anklagelser om grova sexbrott kan hamna under samma samlande rubrik som ovälkomna inviter, och nutida fall blandas med fall decennier tillbaka i tiden.

Den här typen av förenklingarna har förstärkts med kraven på snabbheten och mängden bekräftade och obekräftade uppgifter i sociala medier.

Det är inte lätt förstås att stå emot, men vi måste oftare stanna upp och gå mot färre men mer genomarbetade publiceringar. Vi vill ställa en fråga i mitten och ge flera relevanta perspektiv. Vi vill oftare ställa frågan ”tänk om det är precis tvärtom?” och lyfta fram motröster.

Vi ska också ha färre rewrites, där vi enbart återger andras nyhetsmaterial. Vi ska inte avstå från att rapportera om nyheter andra redaktioner tagit fram, däremot ska vi antingen göra det kortfattat och sakligt, eller fördjupa bilden och skaffa egna källor.

Vi behöver ännu mer fundera på de mekanismer som styr nyhetsrapporteringen. Vi måste anstränga oss i alla lägen att ge hela bilden. 

                                                                     Anne Lagercrantz
                                                                     chef Nyhetsdivisionen SVT

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Agneta Astrom ons, 2018-03-28 01:10

Jag känner mig mycket lättad och glad att läsa ovanstående. Jag ser fram emot att få ta del av mer genomarbetad nyhetsrapportering. Tack Anne Lagercrantz

Inlagt av Lars Johansson ons, 2018-03-28 08:44

Bra med en ny hållning inför drev. T ex att avslöja drevets agenda. "flera perspektiv", "motbilder och motröster" och frågan ”tänk om det är precis tvärtom?”. Nu kommer era hittills tämligen förutsägbara nyhetssändningar att bli spännande igen!

Varför inte börja med den ryska gasattacken mot Storbritannien? Pröva t ex formuleringen "den påstått ryska giftgasattacken" ända tills ni får del av bevisen. Och fråga statsministern vilka bevis han fått del av nu när vi ska i diplomatiskt krig med Ryssland.

Tänk om den hållningen kunde sprida sig till alla nyhetsredaktioner!

Inlagt av Anders Mård ons, 2018-03-28 23:13

Nu ska man ju vara snäll och säga att detta är klokt skrivet. Och i sak finns det väl inget att invända.

Men. Men. Detta skrivs av en chef inom Public Service, därtill en erfaren chef. Som under ett liv i mediernas värld torde ha snappat upp en del och tänkt en del på publicistiska frågor.

För Public Service del styrs arbetet dels av avtalet med staten, dels av de spelregler som parterna kommit överens om. Därutöver av grundlagar och andra lagar. Även erfarenhet påverkar.

Ingenting av det som hänt och som nu får goda publicister att träda fram hade hänt om man tagit det man tidigare kommit överens om på allvar. I alla fall i den bästa av världar, alla kan ju göra fel och så vidare. Visst.

En hårddragen jämförelse kan vara följande:
En rektor går ut offentligt och säger att skolan ser över sina riktlinjer gällande aga. Förvisso är aga förbjuden men nu när en lärare i allt för stor ambition att gör rätt har slagit ihjäl en elev så måste vi verkligen bli mer eftertänksamma.
Det skulle i praktiken inte kunna hända. Hopppas jag. Men nu är det precis det som händer

Frågorna måste ställas:
Var var de goda och tänkande publicisterna när mediernas häxjakter inleddes?
När kom SvT-chefen till insikt, först vid det omskrivna självmordet, eller tidigare?
Varför besinnade sig inte de redaktionella cheferna när de hade möjlighet?
Varför finns det inga nej-sägare på redaktionerna? Har klickjakten gjort att sådana är för besvärliga i de slimmade organisationerna?
Obehagligt nog drabbade självmordet en av oss, en person tillhörig en kulturbärande stockholmselit. Då kom uppvaknandet. Om han inte hade begått självmord, vad hade hänt då, om han ”bara” glidit in i psykisk sjukdom? Hade pudlarna även då fyllt en hundgård?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies