Gå direkt till textinnehållet

SVT-medarbetare i upprop: ”Vad är vinsten med det här systemet?”

Över 40 medarbetare på SVT Kultur går nu ut i ett gemensamt upprop för bättre arbetsvillkor, detta efter Daniel Sjölins uppmärksammade artikel om arbetsvillkoren för en dryg vecka sedan.

Journalisten har tidigare berättat om den artikel på Expressen Kultur där Daniel Sjölin, tidigare reporter och programledare vid Babel, anklagar SVT för ”rovdrift på frilansare”. I en intervju med Journalisten utvecklade sedan Daniel Sjölin sina tankar, men kritiken tillbakavisades till stor del av SVTs HR-direktör Sabina Rasiwala.

Nu går över 40 medarbetare vid SVT Kultur ut i ett upprop på Expressens kultursida och ger sitt stöd till upplevelser från Daniel Sjölin och tidigare Kobra-programledaren Lina Thomsgård, vars intervju i Värvet startade debattvågen. I debattartikeln som bland annat har undertecknats av Ika Johannesson, Jessika Gedin och Agnes-Lo Åkerlind menar medarbetarna att SVT har i uppdrag att bedriva nyhetsverksamhet och erbjuda ett mångsidigt kulturutbud – med hög kvalitet präglat av demokratiska och humanistiska värden, men:

”Vi som skriver under det här brevet menar att SVT:s rådande personalpolitik hotar de uppdragen”, skriver de i uppropet.

Annons Annons

Medarbetarna skriver också att de för att producera god journalistisk kvalitet utifrån public serviceuppdraget behöver långsiktighet och trygghet. Tid till att sätta sig in i ämnen, gräva, knyta kontakter och utveckla arbetsmetoder.

”Vi måste våga jobba med svåra frågor där det finns en hotbild mot journalister, utan att vara rädda för vår säkerhet när kontrakten med SVT tar slut”, skriver de.

”De tillsvidareanställda ser hur kompetens gång på gång rycks bort från redaktionen och journalistiken blir sämre. SVT granskar ofta dåliga villkor i andra branscher – ändå får vi aldrig svar på varför situationen ser ut som den gör hos oss. Vad är vinsten med det här systemet?”, undrar de vidare.

Ulrika Hyllert, förbundsordförande Journalistförbundet och Hanna Nyberg, ordförande SVTs journalistklubb, har tidigare kritiserat SVT för deras personalpolitik här

Martin Vårdstedt, SVTs programchef för kultur och samhälle, har tidigare svarat på Daniel Sjölins kritik här.

Fler avsnitt
Fler videos