Gå direkt till textinnehållet

SVT-klubben om Laurins gripande: ”Vi har frågor”

SVTs grävreporter Fredrik Laurin greps av polis inne på SVT den 20 september och var frihetsberövad i fem timmar. Han är kritisk till SVTs säkerhetsavdelnings agerande. Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson har frågor om hur kommunikationen fungerat. UPPDATERAD

Polisen genomförde den 20 september en insats i SVTs lokaler i Stockholm efter ett larm om ett misstänkt farligt föremål, och en person greps. Personen släpptes efter fem timmar och misstankarna avskrevs helt.

I helgen kunde Medierna i P1 avslöja att den gripne personen var grävreportern Fredrik Laurin och att det misstänkta föremålet var en påse som Laurin lämnat på vad han trodde var en kollegas skrivbord. I påsen fanns ett örngott som Laurin lånat och en lapp med ett skämt om att den tvättats i nervgiftet novitjok. En annan medarbetare öppnade påsen och slog larm till säkerhetsavdelningen som i sin tur kontaktade polisen som grep Fredrik Laurin.

Fredrik Laurin är kritisk till SVTs agerande:

Annons Annons

– Problemet är när säkerhetsavdelningen identifierar mig och förstår att det är jag – de vet vem jag är och känner mig personligen – att man då kallar på polisen och detta slutar med fem timmars frihetsberövande för en medarbetare, det har jag problem med, säger han till Medierna.

SVT uppger att man har följt sina rutiner, men också att händelsen utreds.

Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson anser att det finns frågetecken som behöver rätas ut.

– Journalistklubben är inte inblandad men utifrån vad jag har fått reda på genom medierapporteringen undrar jag hur kommunikationen fungerat mellan säkerhetsavdelningen och Fredrik Laurin och polisen. Jag har frågor om det, säger Rebecka Mårtensson.

– Det är självklart att man larmar till säkerhetsavdelningen om man hittar något sådant här inne på arbetsplatsen. Men hur kunde det sedan eskalera på det här sättet?

Christina Boman, säkerhetschef på SVT, säger till Journalisten att man har följt rutinerna till punkt och pricka och att händelseförloppet var snabbt. När larmet kom till säkerhetsavdelningen skickade säkerhetsavdelningen personer med lätt skyddsutrustning, handskar och andningsskydd, för att avlägsna påsen som var placerad i det öppna kontorslandskapet på nyhetsredaktionen. Påsen placerades i ett tomt rum. Därefter kontaktades polis. Mellan det att larmet inkom och att Fredrik Laurin greps gick ungefär en timme, bedömer Christina Boman.

– Den person som slog larm var extremt orolig, vilket förstås är fullt rimligt. Det var en påse med ett hotfullt budskap om novitjok, på ett bord mitt inne i nyhetshavet i ett skyddsobjekt. Vi tog det på största allvar. Det var ett reellt hot, och då måste vi polisanmäla.

Utrymde ni nyhetshavet?
– Nej, bedömningen som gjordes på plats var att flytta påsen.

Ni förstod väl ganska snart vem det var som ställt påsen där?
– Det dröjde en stund innan vi fick klarhet. Men det spelar ingen roll vem det är som har lagt dit föremålet. Om samma sak skulle hända igen skulle vi agera exakt likadant, säger Christina Boman.

Läs mer: Utredningen mot Laurin rör yttrandefrihet och arbetsrättsliga åtgärder.

Fler avsnitt
Fler videos