Gå direkt till textinnehållet

SVT kan gå miste om OS-sändningarna

Sedan IOK sålde TV-rättigheterna till en fransk sportagent är det osäkert om SVT kan sända från vinter-OS i Sotje 2014 och sommar-OS i Rio 2016.

SVT kommer att sända från OS i London 2012. Men sedan är det osäkert hur det blir i framtiden. Tidigare har det vart i självklart att EBU, Europeiska radio och TV-unionen, fått rättigheterna att sända OS på den europeiska marknaden och därmed även SVT. Men för två år sedan sålde IOK, Internationella olympiska kommittén, rättigheterna till den franska sportagenten Sportfive.

Orsaken till att IOK sålde till Sportfive är troligen att sportagenten var villig att betala mer än EBU för TV-rättigheterna. Rättigheterna att sända från OS i Peking lågt på fyra miljarder kronor och OS i London gick på sex miljarder kronor. Prislappen för kommande OS i Sotje och Rio lär bli ännu högre.

I senaste numret av SVTs intertidning Vi på TV intervjuas sportchefen Per Yng. Han säger att det fortfarande finns en chans att SVT kan sända OS, men att chanserna har minskat efter att EBU inte längre än inblandad. På frågan om prislappen är det största hindret säger Per Yng att han inte kan svara på några spekulativa frågor. Han vill heller inte svara på om SVT kan tänka sig att gå ihop med andra TV-bolag för att kunna visa delar av OS.

Annons Annons

Sportfive vill ha in bud på TV-rättigheter för sändningar i Sverige senaste den 31 januari.

Fler avsnitt
Fler videos