Gå direkt till textinnehållet

SVT flyttar sitt kontor i Mellanöstern

Sveriges Television flyttar sitt kontor i Mellanöstern från Amman till Istanbul. Anledningen är att man vill bredda bevakningen, utöver konflikten mellan Israel och Palestina. SVT kommer även att ha korrar på hemmaplan som reser ut till sina specialområden då det händer saker.

Ny korrespondent i Mellanöstern blir Samir Abu Eid som kommer att vara stationerad i Istanbul tillsammans med fotografen Pernilla Edholm, som flyttar från Amman eftersom SVT nu kommer att ha sitt Mellanösternkontor i Turkiet. Korrespondenten Lena Petersson flyttar hem för att arbeta för Aktuellt.

Med en stationering i Turkiet vill SVT vidga bevakningen genom att korren utöver Israel och Palestina även ska bevaka Afghanistan, Pakistan, Indien och Iran.
Stefan Åsberg blir ny korre i Washington från den 1 september och i Bryssel efterträder Christian Catomeris och Malin Syrstad snart Rolf Fredriksson och Johanna Johnsson som flyttar hem.

Vem som ska ersätta Niklas Sjögren och Sergio Albornoz i Peking är ännu inte klart. Likaså är det ännu inte klart vem som kommer att sitta i Moskva. Bevakningen sköts under hösten av Claes JB Löfgren på hemmaplan.

Annons Annons

Ingrid Thörnqvist, SVTs utrikeschef, säger till intertidningen Vi på TV att SVT kommer att ha specialreportrar på hemmaplan som rycker ut då det händer något intressant i deras bevakningsområde.  I dag finns en specialreporter, Erika Bjerström som bevakar globalisering och klimat.

Ingrid Thörnqvist arbetar också med att bygga upp ett nätverk av frilansar som ett komplement till SVTs egna medarbetare.

Fler avsnitt
Fler videos