Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för inslag om Benny Fredrikssons avgång

I Kulturnyheternas inslag riktades allvarlig kritik mot Stadsteaterns tidigare vd utan att hans kommentar till avhoppet redovisades, konstaterar Granskningsnämnden.

SVTs Kulturnyheterna berättade den 7 december i fjol att Benny Fredriksson avgått från uppdraget som vd för Stockholms Stadsteater efter att hård intern kritik riktats mot honom i Aftonbladets granskning.

I inslaget intervjuades bland andra en dramatiker som riktade hård kritik mot Fredriksson. I ett efterföljande studiosamtal sade SVTs teaterkritiker bland annat att det ”länge viskats om det här dåliga arbetsklimatet i teaterhuset” och om Fredrikssons ”omoderna chefsmetoder”.

En anmälare till Granskningsnämnden ansåg att inslaget innehöll ensidiga anklagelser mot och påståenden om Fredriksson utan att han fick möjlighet att bemöta kritiken.

SVT svarade att Kulturnyheternas reporter upprepade gånger sökt Fredriksson för en kommentar samt att redaktionen också via Stadsteaterns presstjänst begärde en intervju med honom eller annan ansvarig i teaterledningen. Han hade alltså beretts möjlighet att komma till tals i inslaget.

Däremot beklagade SVT att informationen om att man inte lyckats nå Fredriksson för en kommentar inte kom med i sändningen. 

Granskningsnämnden fäller SVT. Nämnden anser att kritiken som riktades mot Fredriksson i inslaget krävde ett bemötande eller kommentar från honom. När SVT inte lyckats nå Fredriksson borde man i stället ha redovisat hans kommentarer i det pressmeddelande som gått ut från Stadsteatern i samband med beskedet om hans avgång. Där sade Fredriksson bland annat att han lämnar teatern med stor sorg men gott samvete.

Fler avsnitt
Fler videos