Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för dokumentär om kronisk borrelia – igen

SVT avpublicerade dokumentären Fästingkriget efter kritik. Granskningsnämnden fäller nu SVT för dokumentären.

I oktober sändes dokumentären Fästingkriget i SVT1. Programmet handlar om en finsk dokumentärfilmare som tror sig ha drabbats av ”kronisk borrelia” efter ett fästingbett i Kenya. Filmen är personlig och det framgick i inledningen av programmet att det inte finns något vetenskapligt bevis för att kronisk borrelia existerar och inga bevis för att symtomen kan lindras med de metoder som redovisas i filmen.

Samma dag som dokumentären sändes kritiserade Expressens medicinreporter Amina Manzoor SVT i en krönika och dagen efter valde SVT att stoppa en planerad reprisering samt avpublicera dokumentären på SVT Play.

SVTs programchef för dokumentär och vetenskap Axel Arnö sade till Expressen att det ”olyckliga med filmen” är att ”det finns delar i den som man kan uppfatta som att de inte är subjektiva, utan objektiva”, samt att det inte är ”okej” att filmen i vissa delar utger sig för att presentera vetenskap.

Fästingkriget anmäldes för partiskhet och osaklighet till Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) av flera personer, som bland annat menade att filmen beskriver sjukvården samt Världshälsoorganisationen WHO som en konspiration mot borreliapatienter, samt att den innehöll flera felaktiga påståenden om borrelia.

I sitt svar till GRN menar SVT att programmet överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet och nämner inte att filmen avpublicerats från SVT Play.

GRN konstaterar att merparten av de läkare och forskare som medverkade i programmet tog ställning för att kronisk borrelia existerar, och att vissa uppgifter presenterades som vetenskaplig belagd fakta. Nämnden anser därför att programmet strider mot kravet på opartiskhet, samt skriver att ”eventuella brister i saklighet får tillskrivas den påtalade partiskheten”. Nämnden fäller programmet. En ledamot har skiljaktig mening och anser att programmet borde frias.

Det är andra gången SVT fälls i Granskningsnämnden för partiskhet rörande kronisk borrelia. Den förra fällningen rörde den franska dokumentären Borrelia – en tyst epidemi som sändes 2014.

Fler avsnitt
Fler videos