Borreliafilm fälls av GRN

11 november, 2014

GRN-fällning Granskningsnämnden för radio och TV har fällt en fransk dokumentärfilm om kronisk borrelia som visats i Sveriges Television. Programmet stred mot kravet på opartiskhet.

Anmälaren ansåg bland annat att nästan alla forskare och läkare som deltog i programmet tillhörde en grupp alternativa borrelialäkare som stödjer en pseudovetenskaplig syn på sjukdomen och att den innehöll sakfel.

SVTs programansvariga var medvetna om att innehållet i den färdiga filmen var kontroversiellt och tog ställning för patienter och experter som ansåg sig motarbetade av det franska sjukvårdssystemet, skriver SVT i sitt yttrande. För att komplettera och nyansera filmen Borrelia - en tyst epidemi försågs den i såväl inledning som avslutning med en tydligt läsbar skylt.

Granskningsnämnden (GRN) konstaterar att programmet gav en ensidig bild av ämnet. Om man väljer att skildra ämnet ensidigt bör utgångspunkten göras tydlig för publiken, men nämnden tycker inte att det framgick nog tydligt. Att SVT gett textinformation innan och efter programmet räcker inte.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Willy Lindqvist tis, 2014-11-11 22:32
På vilket sätt är granskningsnämnden expert på borrelia?
GRN-fällning

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies