Sveriges Tidskrifter vill se ny snabb mediestödsutredning

29 september, 2022

Branschorganisationen Sveriges Tidskrifter vill att en ny utredning om tidskrifters möjlighet att få mediestöd tillsätts ”omgående”.

Skälet är att utredningen ska kunna ske parallellt med arbetet med propositionen kring Mats Svegfors avslutade utredning. Det skriver Sveriges Tidskrifter i sitt remissvar till Kulturdepartementet.

Sveriges Tidskrifter upprepar den huvudinvändning mot Svegforsutredningen man redan framfört genom att betona att även tidskrifter som bidrar till nyhetsförmedlingen bör kunna omfattas av mediestöd.

Stöd till lokal och regional journalistik är bra, men inte till priset av att ämnesmässiga vita fläckar blir större, anser branschorganisationen.

Sveriges Tidskrifter är positiv till nollmoms, vilket Svegfors inte föreslår, och anser att även tidskrifter ska omfattas av ett momsundantag.

Vidare är man, till skillnad från Journalistförbundet, positiv till införandet av ett demokrativillkor i mediestödet.

I likhet med Journalistförbundet anser Sveriges Tidskrifter att även kostnader för att anlita frilansjournalister, och inte bara lönekostnader för anställda journalister, ska kunna vara stödberättigande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies