Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Tidskrifter: ”Ge tidskrifter mediestöd”

Den pågående mediestödsutredningen har alla möjligheter att inkludera tidskrifterna i mediestödet, manar Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein och vd Kerstin Neld.

I en debattartikel i SvD vänder sig Klein och Neld till regeringens utredare Mats Svegfors och ber honom föreslå en reform där även samhällsgranskande tidskrifter omfattas av statligt mediestöd.

Tidskriftsbranschen bör få samma erkännande som lokala medier fick i den förra mediestödsutredningen, skriver Klein och Neld:

”[D]ess special- och ämnesjournalistik är en omistlig del av svensk demokrati. 'Vita ämnesfläckar' är lika skadliga för demokratin som vita geografiska fläckar. Därför behöver utredningen säkra allmänhetens rätt till mångfald också av fördjupande ämnesjournalistik.”

Annons Annons

Reformen går att genomföra även utan en ökning av stödkakan, enligt debattörerna.

”Det handlar inte om att öppna dammluckan. Systemet skulle inte tvingas hantera ansökningar från tusentals tidskrifter. Vi bedömer att cirka 50 tidskrifter tillhör den kategori som skulle kunna komma i fråga för mediestöd.”

Rent tekniskt föreslår de att definitionen av vad som är en allmän nyhetstidning ändras så att den också inkluderar formuleringen ”med allmänt nyhetsmedium avses ett medium som ger uttryck för fördjupad bevakning och granskning av samhälleliga angelägenheter och samhällets institutioner”.

Fler avsnitt
Fler videos