Gå direkt till textinnehållet

Sveriges krigskorrar utses till Årets svensk i världen

Utmärkelsen Årets svensk i världen går till alla Sveriges krigskorrespondenter. Det är första gången priset tilldelas en hel yrkesgrupp.

Årets svensk i världen har delats ut i 36 år och går 2023 till Sveriges krigskorrespondenter. Bland tidigare vinnare finns Ingvar Kamprad, Adolf H Lundin, Margot Wallström, Hans Rausing, Zlatan Ibrahimović och Astrid Lindgren.

Utmärkelsen ska gå till ”en eller flera svenskar som har gjort en extraordinär insats inom sitt verksamhetsområde och därmed har satt både sig själv och Sverige på världskartan” men i år har Svenskar i Världens styrelse utifrån rådande världsläge valt att ”vidga kriterierna”.

– Till skillnad från tidigare pristagare har årets vinnare snarare tagit världen till svenskarna. Som yrkesgrupp bidrar Sveriges krigskorrespondenter modigt med engagemang och insikter som hjälper oss att förstå verkligheten. I dessa tider går det inte att tillräckligt understryka hur viktigt det är med en balanserad och nyanserad nyhetsrapportering, säger Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin i en kommentar.

Annons Annons

Motiveringen lyder:

”Genom Rysslands invasion av Ukraina har vi ett fullskaligt krig i vårt närområde. Utöver att oskyldiga människor drabbas skoningslöst, påverkar kriget även vår vardag. Därutöver har antalet väpnade konflikter världen över ökat de senaste åren, med ett enormt mänskligt lidande som följd.  ​

Dessa krigs- och konfliktområden är krigskorrespondenternas arbetsplats. Genom sina journalistiska gärningar bidrar de modigt och engagerat med verklighetsskildringar och insikter som ligger till grund för en balanserad och nyanserad rapportering från många av världens mest instabila och farliga platser. Genom att synliggöra vad som sker medverkar de till att öka vår förståelse för verkligheten och väcka medmänsklighet för de drabbade.  ​

Mot bakgrund av det dramatiskt försämrade omvärldsläget har Svenskar i Världen i år valt att vidga kriterierna för Årets Svensk i Världen. Istället för att utse en person som genom sin gärning har satt Sverige på världskartan väljer vi att utse en pristagare som genom sin gärning har tagit världen till Sverige. ​

Svenskar i Världen utser därmed Sveriges krigskorrespondenter som yrkesgrupp till en värdig vinnare av Årets svensk i världen 2023.”

Som representanter för Sveriges krigskorrespondenter kommer utmärkelsen att tas emot av DNs prisbelönte fotograf Paul Hansen och Elin Jönsson, prisbelönt reporter på SVT, på ceremonin den 9 november.

– Vi rapporterar om ett krig vars konsekvenser vi kommer att få leva med en lång tid framöver. Ibland kan det ansvaret vila tungt på en krigskorres axlar. Därför känns det väldigt fint att vi som grupp får den här uppmärksamheten som priset innebär, säger Elin Jönsson i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos