Gå direkt till textinnehållet

Svenska medier i topp i demokratistudie

Svenska nyhetsmedier har lyckats bäst på den digitala omställningen utifrån ett demokratiskt perspektiv, visar en undersökning som genomförts i 18 demokratier.

Undersökningen har publicerats inom ramen för forskningsprojektet Media for Democracy 2020 som systematiskt har jämfört olika kriterier för hur medierna i olika länder uppfyller demokratiska mål. Projektet leds av Universitetet i Salzburg, med svenska deltagare från forskningscentret Demicom vid Mittuniversitetet.

Jämförelsen visar att svenska nyhetsmedier står starka på digitala plattformar, och att ledande medieföretag fortsätter att prioritera granskande och undersökande journalistik.

Sverige står också ut som det enda landet i studien med en tillfredsställande jämställdhet mellan kvinnor och män på redaktionerna. Några områden – som ägarkoncentration och journalisters anställningstrygghet – uppvisar en negativ utveckling i alla länder.

Annons Annons

I studien värderas 30 olika kriterier på en skala 0-3 inom kategorierna informationsförmedling, debattarena och granskning – bland andra pressfrihet, etik, ägarkoncentration, transparens och tillgänglighet. Sverige får höga omdömen när det gäller bland annat redaktionell integritet, oberoende, jämställdhet, pressetik och journalistisk professionalism, men lägre omdöme när det gäller minoritetsfrågor, både när det gäller räckvidd bland och representation av invandrare.

Sverige får totalt 72 poäng, följt av Danmark på 71 poäng.

– Trots att det generellt är en tuff tid för nyhetsmedier just nu är den här jämförelsen en påminnelse om att svenska medieföretag fortsätter att vara mycket viktiga för demokratin, säger Lars Nord, medieforskare vid Mittuniversitetet, i en kommentar.

Fakta

Topplistan

  1. Sverige 72 poäng
  2. Danmark 71
  3. Storbritannien 68
  4. Finland 68
  5. Tyskland 66
  6. Nederländerna 66
  7. Kanada 63
  8. Sydkorea 59
  9. Österrike 57
  10. Island 56
  11. Italien 56
  12. Portugal 54
  13. Schweiz 53
  14. Belgien 53
  15. Hongkong 48
  16. Australien 49
  17. Chile 47
  18. Grekland 42
Fler avsnitt
Fler videos