Svenska medier i topp i demokratistudie

16 april, 2021

Svenska nyhetsmedier har lyckats bäst på den digitala omställningen utifrån ett demokratiskt perspektiv, visar en undersökning som genomförts i 18 demokratier.

Undersökningen har publicerats inom ramen för forskningsprojektet Media for Democracy 2020 som systematiskt har jämfört olika kriterier för hur medierna i olika länder uppfyller demokratiska mål. Projektet leds av Universitetet i Salzburg, med svenska deltagare från forskningscentret Demicom vid Mittuniversitetet.

Jämförelsen visar att svenska nyhetsmedier står starka på digitala plattformar, och att ledande medieföretag fortsätter att prioritera granskande och undersökande journalistik.

Sverige står också ut som det enda landet i studien med en tillfredsställande jämställdhet mellan kvinnor och män på redaktionerna. Några områden – som ägarkoncentration och journalisters anställningstrygghet – uppvisar en negativ utveckling i alla länder.

I studien värderas 30 olika kriterier på en skala 0-3 inom kategorierna informationsförmedling, debattarena och granskning – bland andra pressfrihet, etik, ägarkoncentration, transparens och tillgänglighet. Sverige får höga omdömen när det gäller bland annat redaktionell integritet, oberoende, jämställdhet, pressetik och journalistisk professionalism, men lägre omdöme när det gäller minoritetsfrågor, både när det gäller räckvidd bland och representation av invandrare.

Sverige får totalt 72 poäng, följt av Danmark på 71 poäng.

– Trots att det generellt är en tuff tid för nyhetsmedier just nu är den här jämförelsen en påminnelse om att svenska medieföretag fortsätter att vara mycket viktiga för demokratin, säger Lars Nord, medieforskare vid Mittuniversitetet, i en kommentar.


Fakta

Topplistan

 1. Sverige 72 poäng
 2. Danmark 71
 3. Storbritannien 68
 4. Finland 68
 5. Tyskland 66
 6. Nederländerna 66
 7. Kanada 63
 8. Sydkorea 59
 9. Österrike 57
 10. Island 56
 11. Italien 56
 12. Portugal 54
 13. Schweiz 53
 14. Belgien 53
 15. Hongkong 48
 16. Australien 49
 17. Chile 47
 18. Grekland 42

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies