Gå direkt till textinnehållet

Svenska journalister lämnar Kiev

Nu lämnar flera svenska journalister Kiev. Situationen bedöms som allt för farlig. 

Igår lämnade SVTs reporter Bert Sundström Kiev.

”Kiev höll på att ringas in och vi bestämde tillsammans med SVTs chefer att det var för farligt att stanna”, säger Bert Sundström till SVT.

För en dryg vecka sedan hade många svenska medier reportrar på plats i Kiev, visade Journalistens rundringning. Så ser det inte ut längre. 

Annons Annons

Dagens ETCs reporter Joakim Medin har försökt att lämna den ukrainska huvudstaden i flera dagar, men först i går kväll lyckades han komma med ett tåg till Lviv i västra Ukraina. Det uppger chefredaktören Andreas Gustavsson.

– Vi kunde i natt få ut Joakim Medin med tåg från Kiev till Lviv, där han befinner sig nu. Det var ett säkerhetsbeslut. Hans exit blev fördröjd flera dagar på grund av logistik, och akuta problem som att soldater intog positioner på ett hotell han bodde på. Det är oerhört skönt att det till sist gick att lösa, säger  Andreas Gustavsson.

Aftonbladets Staffan Lindberg och Jerker Ivarsson har bevakat konflikten på plats i Kiev, men är inte kvar. Nivette Dawod och Jerker Ivarsson befinner sig i Lviv.

– Vi följer läget noga tillsammans med bland annat säkerhetsavdelningen och är i ständig kontakt med våra medarbetare. Vi har ett team i Ukraina just nu, dock ej i Kiev, och håller just nu på att diskutera hur vi ska göra med vår närvaro, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef på Aftonbladet.

Expressen har fyra medarbetare på plats i Ukraina, dels Mattias Carlsson och Niclas Hammarström, som varit inne flera veckor först i januari och sedan i februari, dels Lisa Mattisson och Nina Svanberg som jobbat främst från gränsområdet och Lviv med fokus på flyktingarna.

– Vi har varit större delen av senaste dagarna i Kiev, men jobbar just nu under denna dag inte där. Av en kombination skäl som är såväl säkerhetsmässiga som redaktionella. Vi stämmer av kontinuerligt och utreder kring hur vi kan vara kvar på kort och lång sikt, säger Expressens redaktionschef Magnus Alselind.

Sveriges Radio har för närvarande två korrespondenter på plats i Lviv: Lubna El-Shanti och Johan-Mathias Sommarström, uppger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

Fler avsnitt
Fler videos