Gå direkt till textinnehållet

”Svensk sportjournalistik har väldigt höga toppar men också dalar”

På torsdag startar fotbolls-VM i Ryssland. Tidningen Offside åker över med hela redaktionen och förbereder sig nu på gigantiska avstånd, sunkiga hotell på den ryska landsbygden, samt för att sända 14 podcastavsnitt på lika många dagar.

Offsides tre anställda åker till Ryssland för att följa två av Sveriges gruppspelsmatcher, plus sex andra matcher på 14 dagar. Från början hade de stora planer på att köra bil runt Ryssland, men det var en idé de snabbt fick skrota när de började titta på faktiska avstånd.

– Det är ett helt Europa mellan Sveriges andra gruppspelsmatch mot Tyskland i Sotji, och den tredje gruppspelsmatchen i Jekaterinburg. Den första veckan kommer vi hålla oss i Moskva med omnejd, sen bor vi på vischan i rätt sunkiga hotell, säger Anders Bengtsson, en av tidningens två chefredaktörer.

Offside-läsare brukar känna igen att magasinet skickar en reporter och en fotograf på varje mästerskap, för att sen presentera ett stort reportage i nästkommande pappersnummer. Den här gången har de tänkt om. Redaktionen kommer både att blogga dagligen, bakom betalvägg, samt producera 14 podcasts på lika många dagar.

Annons Annons

– Tillgången till landslaget är oerhört begränsad vilket har påverkat vårt beslut, vi kan inte heller följa supportrar den här gången eftersom vi gjorde det under senaste EM. Ju mer vi funderade på idéer så kände vi att vi redan har gjort det mesta, så den här gången vill vi testa att släppa en podcast varje dag och göra en VM-dagbok på sajten. Vi ska in och konkurrera med Erik Niva (Sportbladet red.anm) och de stora bjässarna. Vi har utgått från att Sverige max går vidare från gruppspelet. Skulle de skrälla och gå till en semifinal så får vi kanske tänka om, säger Bengtsson.

Hur mycket pengar tar ni in varje år på er podcast?
– Vi tar in ungefär en halv miljon per år på podden. Den här gången har vi också tagit in en sponsor för att få mer ekonomi i det. 

Det blir allt svårare att nå stjärnorna i landslagen, som du är inne på. Hur har det påverkat fotbollsjournalistiken de senaste åren tycker du?
– Tittar vi på allsvenskan och superettan är vi fortfarande så pass lyckligt lottade att vi kan komma in i vilka klubbar vi vill och prata med alla, i stort sett. Hade vi däremot varit samma tidning i England och bevakat Premier League så hade man fått nöja sig med tiominuters-slottar med ointresserade superstjärnor som inte vill prata. I landslaget är det fortfarande problematiskt, men det är också stor skillnad nu mot på Erik Hamréns tid, vilket hänger ihop med att Zlatan spelade då och han var inte så förtjust i journalister. Men visst finns det en slutenhet inom fotbollen, vi kan åka och träffa en division två-klubb som omsätter några hundra tusen kronor och när vi ställer frågor om ekonomi reagerar de som att de driver FC Barcelona. Allt ska vara hemligt, många gånger fattar de inte att de driver en ideell förening som går runt på ideella krafter. Tittar man ut på den internationella scenen så blir det mer och mer av en slags skvallerjournalistik, rajtade artiklar som går runt och kanske börjar med en story på instagram. Där har vi en slags nyhetsjournalistik som jag inte är jätteförtjust i.

Hur står sig kvaliteten på svensk fotbollsjournalistik mot andra länders? I Sverige finns det Olof Lundh och några till som gräver, men hur ser det ut i andra länder?
– Först och främst vill jag säga att det finns många andra än Olof Lundh som ställer de tuffa frågorna, inte minst Offside som har gjort flera avslöjanden, så den myten vill jag döda. Sen tycker jag att svensk sportjournalistik överlag har väldigt höga toppar men också dalar. Jag tycker det går åt rätt håll, folk blir mer intresserade av berättelsena bakom. Många gör det för lätt för sig när de sågar sportjournalistiken, det finns mycket som är bra och man ska också veta att det är en svår värld att bevaka. Det finns mycket mörka krafter som vill förstöra, exempelvis supporterkrafter som inte är så roliga att peta i. Sen är det svårt med transparensen hos agenter, klubbar och sportchefer som hela tiden vill lägga lock på allting.

Lider ni av brist på offentlighetsprincipen?
– Precis, så är det ju. Vi kan inte kräva ut så mycket från ett styrelsemöte eller ett beslut. När man försöker analysera bokslut måste man gissa lite, om man inte har en källa som suttit med i rummet. Det är snårigt.

Slutligen, hur går det mot Sydkorea på måndag?
– Det lutar åt tre 0-0 matcher i rad. Är det någon som Sverige kan vinna mot så är det Sydkorea, och jag tror de är medvetna om att det är där man har sin chans.

Fler avsnitt
Fler videos