Strejk på NRK

15 maj, 2018

1 700 journalister på norska public service-bolaget NRK har gått ut i strejk.

Klockan 13:01 på tisdagen gick 1 700 medlemmar i det norska journalistfacket Norsk Journalistlag på Norsk rikskringkasting (NRK) ut i strejk. Medlingen mellan facket och arbetsgivarorganisationen Spekter har inte lett någonvart.

Förhandlingarna har strandat på tre områden: löner, kompetensutveckling och likabehandling av visstidsanställda. Strejken kommer bland annat att påverka nationaldagssändningen på torsdag.

”Det har inte varit reella förhandlingar. Vi upplever att NRK inte har flyttat sig en tum under medlingen”, säger Richard Aune, ordförande i journalistklubben på NRK i ett uttalande på Norsk Journalistlags sajt.

Enligt facket tjänar journalisterna på NRK sämre än journalisterna på de andra stora norska medieföretagen, och vill därför få en löneökning utöver märket på 2,8 procent, för att klyftan inte ska fortsätta att öka.

NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen uppger för VG att han att det fackets krav först och och främst rör pengar.

”De vill ha en större löneökning än vad alla andra uppgörelser har gett i samma bransch. Vi har ingått avtal med fem av sex fackföreningar”, säger Thor Gjermund Eriksen till tidningen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies